Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

14 augusti 2019

Det man inte anar av Stefan Åberg

"Den nya konsertsalen som ingår i komplexet har fått många lovord för sin fantastiska akustik, och i mars överraskade Victor henne med två biljetter till en konsert med Lisa Nilsson. En härlig kväll, hon ler vid minnet och ser upp mot Skybaren där de startat kvällen med en drink och njutit av utsikten över Malmö från tjugofemte våningen." (sid 90)
Det man inte anar (2019) av Stefan Åberg är den tredje boken i Malmötrilogin börjar dramatiskt med försök till överfall på hemvägen på natten. Och räddningspådrag på golfbanan genom SOS-Alarm där Erika arbetar, ett stressigt jobb, även hot förekommer av stressade rädda anhöriga. Erika har sina väninnor som ger kraft och stödjer henne, när oron tilltar, någon verkar förfölja henne.

Malmö är inte längre en lugn stad, gängvåldet, bilbränder, skjutningarna ökar. Vad kan en stackars pojke göra som blir mobbad i skolan, och inte kan prata med någon vuxen. Bara det tuffa gänget vill ha honom med. 

Erika älskar sin Victor och deras fjortonåriga dotter Camilla, men Victors spelande på hästar har blivit ett orosmoment, när han övertrasserar nöjeskontot. Oron över gamla mor stressar också henne.  Mycket som man inte kan påverka, saker man inte anar. En välskriven riktigt bra och spännande bok om livet i medelålder, med både stora och små bekymmer.

  "Du klarar dig nog ett dygn utan. Vem vet, vi kanske kan hitta på något roligare än att se på TV?
    När hon packat upp sin väska tar Erika med sig en bok och går ner till det stora sällskapsrummet på bottenvåningen. Hon slår sig ner i en bekväm länstol bredvid den öppna spisen och tar en stund bara in miljön. Hon är helt ensam och svag musik fyller rummet." (sid 194)

Det man inte anar är en fristående uppföljare till 
Vid fyrtio börjar livet 
Kärleken kommer och kärleken går; HÄR.

8 kommentarer:

Znogge sa...

Den har jag hört lite delade meningar om men ditt omdöme var mest positivt. Alltid intressant att läsa om en stad som man känner till.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, välskriven, jag tror du skulle gilla denna.

Mösstanten sa...

Har just upptäckt att jag har läst väldigt lite om Sverige idag.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, så blir det ibland men intressant att läsa även samtida svenska böcker.

Ama de casa sa...

Låter som en intressant bok :-)

Hanneles bokparadis sa...

Ama, speciellt för dem som bor o Malmö ;)

Josefin sa...

Jag hade inte läst de tidigare delarna i serien men det gick jättebra ändå. En bra bok! :)

Hanneles bokparadis sa...

Josefin, en bra spännande bok, läst två av författaren.