Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

06 juli 2012

Sommarens äldsta bok

Hela mitt liv har jag varit intresserad av Fredrika Bremer, vi är ju födda i samma stad. Fantastiskt att på loppis hitta Hemmen i den nya världen : en dagbok i brev, skrivna under tvenne års resor i Norra Amerika och på Cuba (1853), en bok från tiden hon levde!
Nästan magiskt att hålla och läsa i den. Jag bläddrar och på sidan 50 läser jag, hur Bremer berättar när hon blir introducerad till Amerikas president (General Taylor). "Han har ett godt, tarftligt utseende och väsen, och var simpelt, nästan vårdlöst klädd. Han är icke ansedd för några stora gåfvor som stadsman, men är allmänt värderad för sin rena, flärdfria karakter samt sin talang och mensklighet som fältherre."

7 kommentarer:

Ingrid sa...

Vilket fynd! Just den boken är jag också på jakt efter. Intressant att läsa om Bremers iakttagelser!

♥ Hannele på Hisingen sa...

Ingrid, hon skriver så skärpt och enkelt språk, Strindberg var nog inte först med nysvenskan...

Läst, sett & hört sa...

jag förstår det andaktsfulla i att hålla denna bok i händerna!jag ryser lite...
apropå Wägner. vilken ny bök handlar om både Key och Wägner?

♥ Hannele sa...

Mrs C, visst är det en viss känsla med gamla böcker. Det var något sällskap som hade gett ut boken om dessa kvinnor, köpte på Bokmässan, ska leta..

Ingerun sa...

"Tarfligt" klädd. Minsann. :)

♥ Hannele sa...

Ingerun, kanske just den presidenten...
behövlig, erforderlig,

♥ Hannele på Hisingen sa...

Mrs C, jo, Utan gränser : Fredrika Bremer, Ellen Key och Elin Wägner heter boken, utgiven av Ellen Keyinstitutet 2006.