Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

28 februari 2015

Elizabeth I i SVT1 kl 22:35

Elizabeth: The golden age (engelsk långfilm från 2007). Året är 1585. Nästan tre decennier har förflutit sedan den unga Elizabeth I besteg Englands tron. Men under alla år hon regerat har den blodiga maktkampen om tronen fortsatt. Samtidigt utkämpar hon en personlig kamp där hennes plikt mot sitt land ställs mot det nyväckta intresset för Raleigh. För en kvinna i hennes ställning är en kärleksrelation med en simpel sjöfarare livsfarlig. Och därtill ryktas det om en konspiration mot drottningen, där till och med Elizabeths kusin, Maria Stuart, kan vara inblandad. Men drottningens rådgivare Walsinghams utstuderade intriger att bevara Elizabeths maktställning blir början på slutet av Englands guldålder. Regi: Shekhar Kapur. I rollerna: Cate Blanchett, Geoffrey Rush, Clive Owen, Rhys Ifans, Jordi Molla, m.fl.
Elizabeth I regerade 45 år, hon levde i Hampton Court med sin far och mor Anne Boleyn. Eftersom Elizabeth I var ogift och barnlös, fick Maria Stuarts son Jakob I ta över.

10 kommentarer:

Freja sa...

Tack för tips, ska se om jag orkar!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Freja, brittisk medeltidshistoria ska nog hålla mej vaken...

znogge sa...

Ett mycket intressant öde!

Mrs Calloway sa...

ja, den där blir nog ett måste!

Musikanta sa...

Jag tror jag har sett filmen - den var mycket intressant.
Ingrid

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, helt unik för en kvinna på den tiden!

Mrs Calloway, inte vill jag missa detta!

Ingrid, en sådan här film kan man se om.

Anna Amnell sa...

Elokuvaan Elizabeth Kultainen aikakausi liiittyy hauska muisto. Minua pydettiin arvioimaan se elokuva MTV:n uutiskatsauksessa. Valitettavasti tapauksesta on vain muisto jäljellä.
http://amnellinlucia.blogspot.fi/2014/03/elokuva-elisabet-kultainen-aikakausi.html

♥ Hanneles bokparadis sa...

Anna Amnell, mahtava elokuva mahtavasta naisesta, historian harrastaja minäkin :)

Mrs E sa...

Tjolöholms slott har just nu en utställning med kläderna från filmen :-)

Hannele sa...

Mrs E, väldans! Bra tips.