Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

01 mars 2015

mars utan sopor

http://greenhackgbg.se/  * jag hörde en vettig utmaning i radio: en kvinna ska inte producera några sopor under mars månad! Läs om Ada: HÄR. Allt är ju plastförpackat i affären.  För tio år sedan hade man inte lika mycket förpackningar, nu kan det vara dubbelt, typ på tandkräm.
Vi två vuxna har bara 2-3 soppåsar under en hel månad, lämnar resten till återvinning, typ förpackningar, plast, tidningar (när barnen små var soptunnan full varje vecka).
Vi försöker låta bli att ta massa plast hem, använder tygkassar, har inte mycket plast på frukt, helt onödigt. Vid självscanning kan vår gurka se ut så här; fullt med prislappar. Många slänger för mycket plast, en del plastpåsar kan man återanvända. Många är dåliga på att återvinna plast, vi försöker samla även småbitar, korkar.

10 kommentarer:

Ingrid sa...

Jag delar helt din uppfattning om alla dessa onödiga förpackningar. Jag tycker inte jag gör annat än ränner till återvinningstunnorna (men hellre det än lägga allt i soptunnan). Tycker att man borde införa någon slags morot så att sop/plast/förpacknings-berget minskades.

znogge sa...

Jag kan bara hålla med! Varför måste allting plastas in? Vi har också blivit väldigt bra på att sopsortera och har nu bara tömning varannan vecka. Har helt enkelt blivit en självklarhet och en vanesak!

Hanneles bokparadis sa...

Ingrid, villaägare får ju lägre taxa; vi betalar 1 kr per 1 kg hushållssopor (vilket i början ledde till att folk slängde sina sopor i andras sopkärl!). Vår familjs sopor minskar inte fast vi lever ganska enkelt.

Znogge, visst vänjer man sig och bli proffs på sortering, jag försöker tänka redan i affären.

Anna/notonmusic sa...

Vilken jättebra utmaning! Tror att en sån utmaning få en att bli medveten om hur det ser ut egentligen. Vi har varit i sommarhuset (utan vatten) under helgen, smält snö till diskvatten och det gör också att man reflekterar över vattenanvändning i vardagen!

Hanneles bokparadis sa...

Anna, visst är det nyttigt att reflektera! Jag slösar inte på vatten heller och när vår yngste son flyttade hemifrån, syns det även i vattenräkningen! Vi två vuxna lever ganska stillsamt, men ändå är det alldeles för mycket sopor vi lämnar till återvinning...

Freja sa...

Vi strävar oxå efter att minska förbackningar när vi handlar och att sortera så mycket vi kan, intressant att se hur det går för henne!

Hannele sa...

Freja, väldigt svårt om man inte får ha några sopor alls, all mat är ju paketerat.

Omedvetenellermedvetenkonsumtion sa...

Åh, bra utmaning där!
Och snacka om Utmaning!!
När jag kommit ordentligt i ordning här i min stuga så har jag tänkt mig att sträva mot att minimera skräpet.
Tänka INNAN jag köper - går det att återbruka på något vis, går det att kompostera, är det ok att bränna det i kaminen osv.

Angående apelsiner vs juice så spar jag nog inget större på att göra egen apelsinjuice, då jag köper ekofrukt (ja, även ekojuice)
Här får man 750g. apelsiner till 15.- när det är extrapris. Juicen kostar 15.- på rea och 18-21 ordinarie.
Men satsade jag på att blanda med morötter mm så skulle jag ju kunna göra både billigare och godare och nyttigare juicer! Tycker bara råsaftcentrifugen är lite för bökig att få ren, framförallt utan rinnande vatten, så därför har jag istället lånat ut den... (fick den i present lååångt före jag "skaffade mig icke-rinnande vatten" ;)
Men å andra sidan, ska det bara göras en gång i veckan, så kanske det är värt besväret och tiden?! Kanske just DET vi ska unna oss nu när vi drar åt svångremmen något.
Bra att resonera fram saker såhär med sig själv... :)
Kanske blir det ett eget blogginlägg frampå, ser ju att jag skrivit en hel uppsats här hos dig.

Ha det gott och tack för kommentaren hos mig som satte igång mina tankar ett extra varv!

Ylva sa...

Vad smart att klä av grönsakerna och sätta alla etiketter på en sak. Jag blir tokig på plastförpackningar som är onödiga och dessutom svåra att öppna ibland.

Hanneles bokparadis sa...

omedveten, jag har också börjat fundera mer, egentligen är det bäst att äta apelsiner som de är. I råsaftcentrifugen blir det så mycket spill... som man borde kunna använda, äta upp. Fruktsallad eller smoothie ger inte spill. Att låna ut saker man inte använder är klokt.

Bränna i kaminen är egentligen ingen bra lösning. Det är alltid bra att fundera, jag får också bra idéer från andras bloggar ♥

Ylva, visst är det dumt att så många förpackningar är helt inbrottssäkra.