Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

20 maj 2015

Drottning i rosornas krig à la Philippa Gregory i svtPlay

Historisk serie i två delar: i svtPlay. Författaren Philippa Gregory berättar om tre kvinnors kamp vid makten under den turbulenta eran i den brittiska tronföljden, känd som Rosornas krig. Elizabeth Woodville, kallad Den Vita Drottningen, Henry Tudors mor Margaret Beaufort samt Richard III:s tänkta hustru Anne Neville fanns alla med i spelet om tronen. De var lika stora nyckelpersoner som de stridande männen.
Lyckas man förföra en kung så klart det är häxeri. Änka och tvåbarnsmor, då är man förbrukad i alla fall typ 1466 i England, då gifter man sig hemligt. Fast kröning av Elisabet Woodville inträffade senare. Historikerna Lisa Hilton, Diane Purkiss, Sarah Gristwood, Anthony Pollard, David Grummitt, Joanna Laynesmith och Michael Jones deltar också, om man vill läsa deras böcker. Se: i svtPlay.

14 kommentarer:

Ulla Anderstedt sa...

Jag såg del 1 och det var mycket intressant och lärorikt. Oftast får man söka sig till andra kanaler för att se något bra Gillar hisoria och dokumentärer. Såg dokumentären om Scientologikyrkan i söndags kväll.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Ulla Anderstedt, bra rörigt med det brittiska kungahuset, i alla fall på den tiden.

znogge sa...

Jag tycker det är bra att kvinnor i historien lyfts fram. Oftast är det krigarnas och kungarnas historia som förmedlas...

Hannele sa...

Znogge, precis, den moderna historien är mycket mer intressant.

Musikanta sa...

Ska kika på inslaget. Tack för tipset.
Ingrid

Musikanta sa...

Ska kika på inslaget. Tack för tipset.
Ingrid

Hannele sa...

Ingrid, lite klokare blev jag, lärde mej lite nytt.

Freja sa...

Det låter spännade, få se om jag orkar kolla!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Freja, historia är kul!

Decdia sa...

Den är jättebra, har sett den sen innan på BBC (har jag för mig). Plus att jag läst PGs böcker om drottningarna så det var extra skoj att se serien.

Anna/notonmusic sa...

Kanske kan man se på SVT play? Räddningen för mig ofta. Tack för fina tips som vanligt!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Decdia, visst är serien bra!

Anna, i mitt inlägg kan du hitta länken till programmet.

Ulla Anderstedt sa...

Jag såg del 2 i lördags på Kunskapskanalen då andra såg Melodifestivalen. Historia har blivit mer intressant för mig sedan jag läst Hilary Mantels böcker. Den här serien var mycket bra.

Hannele sa...

Ulla, det ena utesluter inte det andra... Visst är serien bra, man kan titta i svtPlay när man har tid.