Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

13 april 2018

Mina minnens hus av Edna O'Brien

"De fick ungefär en halv mjölkkruka full med svamp, det var mindre än de brukade hitta, och när de kom hem kokte de svampen i mjölk och kryddade med massor av salt och peppar så det blev en sorts buljong. Detta utgjorde deras lunch. De fick varken te eller kvällsmat, eftersom Helen som hade hand om hushållskassan sparade till en klocka." (sid 47)
  
Mina minnens hus (A scandalous woman and other stories, 1974) av Edna O'Brien är en novellsamling, jag har valt Systrar, en förfärlig berättelse om systrar som lämnas ensamma när föräldrarna åker till den årliga hästutställninen. Mellanflickan Helen anförtroddes att ha hand om hushållspengarna. Det var alltid ont om kontanter och pengarna till själva resan fick de låna. Världen är inte alltid rättvis.
"De hade skjutit stolarna tätt ihop och höll hårt i varanda medan de snyftade och mässade om sin hunger, sitt sorgliga liv och sin far som kanske skulle komma hem berusad och döda dem allihopa. Helen hade ett nytt silverspänne i håret." (sid 50)
21. Läs en novell som ursprungligen gavs ut på 1970-talet.
jag deltar i Ugglans novellutmaning Novell III.

6 kommentarer:

znogge sa...

Jag har läst en del av henne men inte någon novell utan bara romaner. Minns att jag tyckte om dem.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, tycker mycket om denna författare.

Marie i Skrifvarstugan sa...

Tack för boktipset ! Det här får bli något att läsa framöver.
Önskar dig en fin vårhelg !:-)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Marie, tycker mycket om Edna O'Brien.

Helena Andersson sa...

Tror inte att jag heller läst nåt av henne... Tack för tips!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Helena, Edna O'Brien är en av mina favoriter.