Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

17 juni 2019

Simmaren av John Cheever

"Den vidbrända steken var inget undantag; den var regel. Hon brände vid kotletterna, hon brände vid hamburgarna, hon brände till och med kalkonen på Thanksgiving, och hon verkade bränna vid maten med flit, som om det var ett sätt för henne att uttrycka sin förbittring mot honom. Det var ingen protest mot det slitsamma hushållsarbetet. Städhjälper och hushållsmaskiner - som lättade hennes börda - förändrade ingenting." (sid 189)
Simmaren (2019) av John Cheever är en intressant novellsamling. Cheever kallades sovstädernas Tjechov och blottlade det som efterkrigstidens USA inte ville kännas vid: otrohet, alkoholism, rasism, karriärism". Jag valde novellen Pianoläraren (1959), som berättar om Seton som efter jobbet alltid kommer hem till kaos med vidbränt mat, trött fru och jobbiga barn. Umgänge med vänner är slut och hans försök att bjuda frun på middag ute blir misslyckat. En vän föreslår att han kan börja ta pianolektioner. På onsdagar åker han hemifrån och kämpar med de monotona lektioner hos en gammal dam. Hans övningar hemma gör frugan ännu tröttare men hon förändras till det bättre.


Novell IV hos Ugglan:
6. Läs en novell vars titel börjar på P.

8 kommentarer:

Znogge sa...

Den låter intressant!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, bra intressanta noveller.

Klimakteriehäxan sa...

Väldigt länge sen jag läste Cheeves. Hyllades som novellernas mästare på 70-80-talen.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, intressant författare, ny bekantskap för mig.

KajsaLisa sa...

Härlig tragik :)

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, lite jobbigt för båda :)

Ugglanoboken sa...

Har aldrig hört talas om Cheeves, så tack för tips!

Hanneles bokparadis sa...

Helena, helt ny bok jag lånade på biblioteket.