Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

07 oktober 2016

Svetlana Aleksijevitj i svtPlay

Svetlana Aleksijevitj med sin översättare Kajsa Öberg Lindsten i Göteborg.
"Aleksijevitj ville undersöka den ryska folksjälens förhållande till kärlek och intervjuerna är en del av hennes research till nästa bok. I denna dokumentär får vi ta del av författarens unika arbetsprocess och höra hennes tankar om hur människan idag mer än någonsin måste börja tala om kärlek, verklighet och fiktion - och inte minst om vår tid, som hon menar har förgiftats av hat i den ryska kultursfären." Se HÄR.

10 kommentarer:

Jokke sa...

Kan författaren tala svenska?

Jag läst på svenska Bön för Tjernobuyl och på finska Sodalla ei naisen kasvoja (Kriget har inte kvinnas ansikte vapaa ruotsinnos, joka on varmasti väärin :).

Svetlana har varit i Sverige 1990-talet, undrar jag.

znogge sa...

Intressant. Under långa perioder fick sällan ryska författare göra sig hörda...

Mrs Calloway sa...

det ska jag se- passar bra för snart ska vi läsa Kriget har inget kvinnligt ansikte i läsecirkeln

♥ Hanneles bokparadis sa...

Jokke, Svetlana kan inte engelska heller, hon tycker att skrivande är det viktiga. Hon bodde ett par år i Göteborg för något år sedan - jag har ätit lunch på samma ställe, men inte samtidigt...

Znogge, censur igen i Ryssland.

Mrs Calloway, vilket utmärkt sammanträffande.

Klimakteriehäxan sa...

Såg programmet. Synd att det inte gjordes av en rysktalande, det där med tolk är inte bra hur duktig tolken än är (den här var nog jättebra tror jag).

♥ Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, de klippte ju bort upprepningar... så det blev bra.

Mrs Calloway sa...

utmärkt film, tyckte jag. Kajsa Öberg Lindsten fungerade fint i sammanhanget. jag blev inte störd av tolkningen. filmaren är son till Björn Julén som jag hade som lärare en gång för länge sedan i ett annat liv. och Kajsa Öberg Lindsten har jag hört föreläsa om översättning

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, de båda var ju i Göteborg, var även på en föreläsning med Kajsa på universitetet.

Ylva sa...

Jag får ta och läsa något av henne. Min vitryska kompis tipsade om Kriget har inget ansikte.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Ylva, alla hennes böcker är viktiga.