Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

07 oktober 2016

Carlos Fuentes från Mexiko

"- Vad har du emot mig, Plutarco?
- Att du hållit mig utanför allting, till och med smärtan.
 Jag tyckte synd om pappa när jag sa det.

Liksom för många andra nyrika mexikaner ur hans generation hade hertigen av Widsor stått modell, breda slipsar, med de fann aldrig sin lady Simson. Stackarna: att umgås med en vulgär texasbo som kom för att köpa ett hotell i Acapulco eller med en sardinförsäljare som köpt sitt adelskap av Franco,sådana där typer. Han var en mycket upptagen man." (sid 43)
Bränt vatten : kvartett av berättelser (1981) av Carlos Fuentes (1928-2012), en mexikansk författare, ny bekantskap för mig, jag väljer Mors dag som berättar om den moderlösa pojken Plutarco som bor med sin far och farfar. De pratar inte så ofta om henne, smärtsamt. Men på Mors Dag den 10 maj besöker de hennes  och farmors grav, i tystnad utan mariachispelare.

21. Läs en novell av en författare från Mexiko i Ugglans novellutmaning.

4 kommentarer:

Ugglanoboken sa...

Får se vilken mexikan jag väljer... Tror aldrig jag läst nåt av Fuentes, men blir faktiskt osäker :-)

Hanneles bokparadis sa...

Helena, jag tror inte jag läst honom tidigare....

Mrs Calloway sa...

oj, vad du läser noveller! nu blir jag stressad!

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, ungefär en novell i veckan...