Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

16 september 2018

Vad som helst är möjligt av Elizabeth Strout

"När han var tillbaka på gatan igen fortsatte Tommy upp till bokhandeln. Han tänkte att att det kanske kunde finnas en trädgårdsbok som hans fru skulle gilla; när han väl var därinne gick han runt lite, tills han fick syn på - precis mitt i affären - en skyltning med den nya boken av Lucy Barton. Han tog upp boken - den hade ett storstadshus på omslaget- och så tittade han på baksidesfliken, där bilden av henne fanns." (sid 17)
Vad som helst är möjligt (Anything is possible) av Elizabeth Strout är en fortsättning på Lucy Barton, sm nu är känd för att skriva böcker om sitt liv. Ett fattigt liv, en fattig barndom, nära till svält, utstötta. Huset brann, de fick bo i garaget, ingen vuxen brydde sig. Enda vuxna med vänliga tankar var vaktmästaren Tommy på Lucys skola, där Lucy satt bland, sov också i klassrummet. Hennes mor var elak, då hon levde.
Vaktmästaren försöker få kontakt med Lucys vuxna bror Pete, som lever ensam, sköter sig inte, luktar illa, städar inte. Han slår våldsamt ner skylten om mors syateljé, som stått tom länge efter hennes död. Hon var duktig och sydde billigt. Nu bor Lucy i New York, en del som kände henne i staden är stolta och köper hennes bok.

Lucy åker och hälsar på sin bror Pete efter sjutton år, han blir glad; städar, skurar, köper en ny matta och klipper sig hos frisören. De har trevligt, skrattar och minns gamla vänner. Syster Vicky dyker upp, inte lika trevligt längre. Hemska händelser och minnen blir påminda. Så mycket elände, hälften skulle räcka. Lucy får panikattack och åker iväg.

   "Det sa mamma till mig också, för längesen när jag låg på sjukhus och hon hälsade på mig."  Lucy drog igen sin svarta jacka. "Hon sa att Abel hade gift sig med chefens dotter, att hon var en högfärdsapa. Han var väldigt välklädd, förstår du, en dyr kostym."
   "Hur kunde du se att den var dyr, undrarde Pete.
   "Ja, just det." Lucy nickade menande. "Petie, det har tagit mig åratal att fatta vilka kläder som är dyra, men   Tja, efter ett tag ser man det helt enkelt, jag menar, kostymen satt perfekt och vad sydd i fint tyg. Men han var glad att se mig, Petie, å, du skulle ha dött."

Boken är bra med tung, inte många ljusa saker. Få trevliga människor, flera mer eller mindre kriminella. Många namn att hålla reda på, berättelserna knyts ihop, alla känner alla.
Flera smakbitar: HÄR.

17 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

den här håller jag på att läsa. tack för smakebitarna och allt det andra!

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, ska bli intressant att läsa vad du tycker.

Mösstanten sa...

Jag har redan Strout i min läslista. Får se när det blir dags. Tack för smakbiten! Intresset hålls vid liv.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, visst är Strout intressant författare.

Monika sa...

Har inte läst något av henne, men Mitt namn är Lucy Barton finns på min nyfiken-på-lista.

Hanneles bokparadis sa...

Monika, den första boken tyckte jag mer om, denna var lite för svart i min smak.

Veiken sa...

Det finns många levnadsöden. Tyvärr är inte alla speciellt ljusa. Är det för mörkt och eländigt är det inte säkert att jag läser hela boken. Det blir för tungt!

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, boken är inte tung, men ändå märkliga människoöden i en stad.

znogge sa...

Tack för smakbiten! Tunga böcker kan också vara bra.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, Strout är absolut bra, märkliga människoöden, fattigdom, hunger i Illinois.

Mia Eggimann sa...

Ja då ska man läsa böckerna i rätt ordning.

Hanneles bokparadis sa...

Marie, det tycker jag, eftersom människorna återkommer i andra boken, man får bättre förståelse.

Lyrans Noblesser sa...

Den här längtar jag efter att läsa.

Hanneles bokparadis sa...

Lyran, Elizabeth Strout är intressant författare.

Bokdamen sa...

Den här ska jag läsa snart. Tack för smakbiten!

Hanna sa...

Tack för smakbit. Det låter tungt, men är inte tungt att läsa?

Hanneles bokparadis sa...

Bokdamen, ska bli kul att höra vad du tycker.

Hanna, så mycket elände i en stad, ändå går boken att läsa.