Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

17 september 2018

Tysk höst av Stig Dagerman

"Skolan är sönderslagen, men i skolans toalett på gården bor en sudettysk familj med tre barn. Mannen letar järntråd i ruinerna och lever på att sälja prydnadssaker som han själv tillverkat av tråden. Det ser häpnadsväckande prydligt ut i denna pissoar, och mannen är rörande glad över att äntligen ha fått ett eget hem, och han berättar utan hycklad medkänsla vilken glädje han kände när han lyckades övertala hyresgästen som bodde här före honom att flytta. På den tiden var pissoaren ännu pissoar" (sid 43)
Tysk höst (1947) av Stig Dagerman - med förord av Elfriede Jelinek - berättar om den fasansfulla tiden strax efter krigets slut i Tyskland; ruiner, fattigdom, hunger. Dagerman skickades dit av Expressen, han beskriver vyer som vi i dag kan se på tv från Syrien och andra ställen, eländet tar inte slut. Omöjligt att förstå, all ondska, meningslöshet.

"Berlin har sina amputerade kyrktorn och sina ändlösa rader av krossade regeringspalats, vilkas halshuggna preussiska kolonnader vilar sina grekiska profiler på trottoarerna. I Hannover sitter Kung August framför stationshuset på Tysklands enda feta häst och är praktiskt taget det enda som kommit undan en skråma i en stad som en gång hade hus för fyrahundrafemtiotusen människor. Essen är en mardröm av avklädda, frysande järnkonstruktioner och uppslitna fabriksmurar. 
    Kölns tre Rhenbroar ligger sjunkna sedan två år tillbaka, och domen står dyster, sotig och ensam mitt i en ruinhög med ett sår av färskt rött tegel i sidan, som ser ut att blöda när det skymmer." (sid 29)

Byråkrati och elände, tåg som inte längre duger till att frakta dyrbara varor, duger till att frakta människor. Ingen tar hand om tågen, människorna blir sittandes där på tåggolven, sjuka och hungriga, ingen tar ansvar för dessa tyskar.

Det pågår ständigt avnazifieringsrättegångar i domstolar, man ska bevisa sin oskuld mot judar och visad vänlighet mot dem, gärna skriftligt från vänner och grannar. Dessa rannsakningar ger en litterär association till Franz Kafkas fantastiska domstolsvärld i Processen. Rättssalarna nu har nakna väggar, kalla glödlampor, torftiga bombskadade möbler, beläget högt uppe under trasigt tak, ungefär som i Kafkas ödsliga vindskontor i Processen. Det blir löpandebandsteknik med alla rättegångar, farligt skimmer av löje gjuts över själva avnazifieringsprincipen. Kommunisternas missnöje i sin valpropaganda blir en travesti på Hans Fallada, och de vänder sig till de missnöjda i nazistpartiet.

8 kommentarer:

znogge sa...

Tunga år i vår europeiska historia men viktig kunskap att ha.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, och samma dumheter fortsätter på andra platser.

Mösstanten sa...

Mycket intressant. Och så sorgligt att detta inte bara är historia utan att liknande pågår på andra håll i världen. Det är alltid de små vanliga människorna som får lida.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, precis, människan är inte speciellt klok varelse.

Ama de casa sa...

Hemska tider och det pågår fortfarande runt om i världen...

Hanneles bokparadis sa...

Ama, det värsta att människan inte blivit klokare...

KajsaLisa sa...

Tyvärr verkar ju nazisterna rätt verksamma idag, dom borde nog läsa den här boken så dom begriper hur det slutade. Jag har Dagsedlar av honom, rätt kul bok och många av dikterna är lika aktuella idag.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, verkligen nyttig läsning, men de skulle väl förneka allt... Bra författare kan man läsa långt efteråt.