Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

23 november 2018

Barnboken i Sverige 1750-1950 - 2 kg nostalgi

Barnboken i Sverige 1750-1950 av Eva von Zweigbergk hittade jag på bibliotekets utgallringshylla. En mäktig bok på 520 sidor och 2 kg med underbara illustrationer. Jag var inte ens född 1950 men bra böcker lever länge, jag kunde känna igen en hel del. Den historiska biten tvåhundra år bakåt är mycket intressant.
På 1700-talet var böcker till barn uppfostringsböcker, utom sagor och fabler. På 1800-talet är det guvernantlitteratur, Robinson Crusoe, Grimm, H.C. Andersen, Tusen och en natt. Fredrika Bremer försöker skapa billig litteratur för fattiga barn. Lewis Carroll översätts. Den finske Zacris Topelius skapar den första självständiga barnlitteraturen, hans böcker kommer ut i Sverige. Bilderböckerna kommer, Jenny Nyström, Elsa Beskow. Verkligen intressant läsning.
Eva von Zweigbergk (1906-1984) var en berest dam som har skrivit en hel del roliga resehandböcker. Upptäcktsfärd i England (1956) är fullt med fina detaljer. Författaren träffade till och med Vita Sackville-West i Sissinghurst som knappt visste hur man sätter på tevatten när tjänstefolket inte var hemma.

10 kommentarer:

znogge sa...

Vilken höjdare trots vikten! Den hade jag inte gått förbi :D

Mösstanten sa...

Det var väl ett kap du gjorde när biblioteket gallrade ut. En sådan bok kan man ha mycket glädje av.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, helt underbar läsning!

Mösstanten, behöver inte läsa allt på en gång, njuta pö om pö ❤️

Hemmafrunsdagligheter sa...

Så intressant att höra hur litteraturen utvecklats genom åren :-) Fantastiskt att springa på en sådan bok, Stort Grattis till dig!

Mvh, Petra

Hanneles bokparadis sa...

Petra, nästan som en bokjulklapp i förskott :)

Hemmafrunsdagligheter sa...

Ja verkligen :-)

em sa...

Vilket fynd!
Jag har lånat den många gånger, men inte lyckats lägga rabarber på den.
Margaretha

Hanneles bokparadis sa...

Margaretha, en får vara på rätt plats rätt tid och ha ögonen med sig.

Hanna sa...

Vilket fynd! Och så vackert omslag.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, boken innehåller många vackra illustrationer.