Barnboken i Sverige 1750-1950 av Eva von Zweigbergk hittade jag på bibliotekets utgallringshylla. En mäktig bok på 520 sidor och 2 kg med underbara illustrationer. Jag var inte ens född 1950 men bra böcker lever länge, jag kunde känna igen en hel del. Den historiska biten tvåhundra år bakåt är mycket intressant.
På 1700-talet var böcker till barn uppfostringsböcker, utom sagor och fabler. På 1800-talet är det guvernantlitteratur, Robinson Crusoe, Grimm, H.C. Andersen, Tusen och en natt. Fredrika Bremer försöker skapa billig litteratur för fattiga barn. Lewis Carroll översätts. Den finske Zacris Topelius skapar den första självständiga barnlitteraturen, hans böcker kommer ut i Sverige. Bilderböckerna kommer, Jenny Nyström, Elsa Beskow. Verkligen intressant läsning.
Eva von Zweigbergk (1906-1984) var en berest dam som har skrivit en hel del roliga resehandböcker. Upptäcktsfärd i England (1956) är fullt med fina detaljer. Författaren träffade till och med Vita Sackville-West i Sissinghurst som knappt visste hur man sätter på tevatten när tjänstefolket inte var hemma.
10 kommentarer:
Vilken höjdare trots vikten! Den hade jag inte gått förbi :D
Det var väl ett kap du gjorde när biblioteket gallrade ut. En sådan bok kan man ha mycket glädje av.
Znogge, helt underbar läsning!
Mösstanten, behöver inte läsa allt på en gång, njuta pö om pö ❤️
Så intressant att höra hur litteraturen utvecklats genom åren :-) Fantastiskt att springa på en sådan bok, Stort Grattis till dig!
Mvh, Petra
Petra, nästan som en bokjulklapp i förskott :)
Ja verkligen :-)
Vilket fynd!
Jag har lånat den många gånger, men inte lyckats lägga rabarber på den.
Margaretha
Margaretha, en får vara på rätt plats rätt tid och ha ögonen med sig.
Vilket fynd! Och så vackert omslag.
Hanna, boken innehåller många vackra illustrationer.
Skicka en kommentar