Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

03 maj 2019

Se Nu Då av Jamaica Kincaid

"omgiven av kataloger med blommor och deras frön, eller så låg hon bara där och läste Illiaden eller Bibliotheke av Apollodoro, hans fru den däer hemska satmaran som anlänt med en bananbåt, det var mrs Sweet. Men tänk om en överraskning väntade innanför dörren, för till och med en stackars olyckligt lottad man som han, för så betraktade mr Sweet sig själv, olyckligt lottad som var gift med den där satmaran till kvinna, född bland boskap" (sid 14)
Se Nu Då (See Now Then) av Jamaica Kincaid skildrar mr och mrs Sweets äktenskap. De gifte sig unga i New York, de lever med sina två barn, inte lika lyckliga längre. De lever parallella liv, han har sitt rum med alla sina plastleksaker och minnen i rummet ovanför garaget, som han låser noggrant och släpper inte nyckeln. Hon har sitt lilla vrå vid det gamla skrivbordet och i den älskade trädgården. Han känner starka känslor av hat, i samma andetag tänker han att han älskar henne. Händelserna växlar i tid och rum, drömlika scener. En del stilistiska upprepningar, inte som Thomas Bernhard. Kincaid skriver långa stycken utan skiljetecken eller kapitelinledning.

"de utsökta efterrätter han åt när han var liten, de gamla biljetterna från baletten, de gamla biljetterna från teatern, varje sak ett litet minne från en tid som var honom så kär: hans barndom; men hon var ett sådant monster, en satmara och ett monster, och hon fick inte komma i närheten av det här rummet och han höll det låst och hon fick aldrig komma in och han bar nyckeln med sig" (sid 20)

7 kommentarer:

Mösstanten sa...

Inte helt lättläst kanske? Men värt besväret?

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, Jamaica Kincaid är intressant författare, Lucy är lättare.

Znogge sa...

Den låter speciell men intressant!

Ugglanoboken sa...

Har fortfarande aldrig läst något av Kincaid, men är sugen.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, speciell men klart läsvärd.

Helena, jag vill läsa mer av henne.

Scylla sa...

Har bara läst 'På flodens botten' av Kincaid. Var inte jätteförtjust. Den här står i hyllan och väntar, köpte den på rean. Tänker absolut ge den en chans. Lucy har jag sparat ner på Storytel och tänker lyssna på vad det lider.

Hanneles bokparadis sa...

Scylla, Kincaids böcker är ganska olika varandra, men värda att läsas.