Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

11 januari 2021

F : en färd av Katarina Frostenson

"Det är i början av juni, den första sommartiden. På ön Hisingen.
Färden hit gick från Göteborg via den väldiga bron över älven.
Bussen passerade hamnarna med sina fartyg och röda lyftkranar, och for sen ut på motorvägen.
Efter ett torg, vid Anekdotgatan följde Hållplatsen Aröds Äng, och därefter Killängen. Namnen är vackra, de ledde tanken till fägring och fägnad och skönhet finns hos kullarna, ängarna, de små bergen i landskapet.
Så kom Lillhagen. Här låg ett sinnessjukhus, som det hette en gång i tiden. Under området löper det kulvertar där det finns målningar av de intagna.
"
F : en färd (2020) av Katarina Frostenson skildrar en tid när hon far mellan en tyst huvudstad och en lägerliknande anstalt, till ett hav och till en stor människostad. Den berättar om fasan att vara åtskild från en älskad som är frihetsberövad och söker orden för friheten.

En blandning av dagbok och litterära citat. Ingen har nog beskrivit Hisingen lika vackert, ett område med olika industribyggnader och motorvägar, som de flesta snabbt passerar förbi. Det är en konst att beskriva vackert något som är fult. Frostenson kan skriva, är beläst, det kan man inte förneka.

Obehagligt när Frostenson ofta skriver flera gånger om sin 'oskyldige' make i stil med:
..."och i synnerhet för den oskyldigt dömde." (sid 27)
"Du är berövad din yttre frihet på grund av osjälvständiga domare och en rabiat mediekår" (sid 29)
"Du är inte på en ö. Du är inte dömd till ett livslångt straff. Men du är oskyldigt dömd och du har fått din person nedsvärtad och din livsgärning ifrågasatt, förringad och dragen i smutsen." (sid 234)
 
 "Frankrike! Friheten." (sid 44) "Människostaden" [Paris].... "långt från landet S och dess moderna korsfarare och självutnämnda domare."

"Det är svårt att fatta hur landet i norr förändrats från att ha hyst frimodiga tankesätt och föregångsanda på det sociala området - att det landet nu beter sig som den moraliska stormakten, ett snäpp efter USA i sin samtidiga puritanism och besatthet av sexualiteten." (sid 56)
 
Den finns otaliga litterära citat med i Frostensons bok av anklagade och frihetsberövade tänkare och författare: filosofen Michel Foucault, Émile Zola, Alfred Dreyfus, Jean-Jacques Rousseau, Arthur Rimbaud, Victor Hugo, Oscar Wilde... Vad ska man dra för slutsats?

Att citera och jämföra den politiska agitatorn och fången Rosa Luxemburgs fängelsetid känns så fel i detta sammanhang. Speciellt när Frostenson ofta skäller på "vänstermänniskor" som skyldiga till hennes makes belägenhet. Ofta väcks funderingar vilken verklighetsuppfattning Frostenson egentligen har, vilken värld lever hon i. Eller är hon bara en skicklig författare med god fantasi.

Långsökt kommer jag tänka på någon sorts romantiserad bild av Brott och straff av Dostojevskij, där den prostituerade Sonja följer med och ska vänta sju år på att den fattige Raskolnikov ska komma ut från fängelset i Sibirien.
 
bernur har läst: HÄR.

 läst Klubben: HÄR.
K av Katarina Frostenson: HÄR.

16 kommentarer:

Mösstanten sa...

Varken K eller denna har jag läst, men jag borde ju och kan kanske samla ihop mig till det i år. Litteratur med hög kvalitet är det ju och eftersom jag har läst Klubben borde jag ju läsa dessa. Hjärnor med en förvrängd verklighetsuppfattning är dessutom extra aktuellt just nu. Vi har en mycket känd sådan på andra sidan Atlanten.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, jag har lånat böckerna på biblioteket. Klubben är bra början för förståelsen, mannen på andra sidan Atlanten kom i tankarna under läsningen.

femfemman sa...

Hon är nog lite för djup för mig. Och högtravande i sin text. Men... om jag kommer iväg till ett bibliotek någon gång, så kunde det vara värt ett försök att låna boken. Jag kan ha fel. ...

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, boken är inte speciellt djup.... vad det nu betyder

znogge sa...

Ja, det blir ju tydligt vad hon anser om sin man i alla fall...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, inte samma om pressen, domare, Sverige...

Klimakteriehäxan sa...

Gav mig på K men stod inte ut, varken med den oskyldige mannen eller självgodheten i de många citaten ur författarinnas gamla texter. Tänker inte öppna F.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, jag förstår dig

Veiken sa...

Man blir riktigt rädd när folk förnekar verkligheten. Det blir farligt till slut. Man vet inte var det hamnar. Tänk att försvara denne man som har begått en del avskyvärda handlingar enligt dom som har varit utsatta! Hon behöver troligen hjälp! Det kan vara ett sätt att skydda sig själv att agera på det sättet!
Att hon är duktig på det skrivna ordet är en helt annan sak!

Klimakteriehäxan sa...

PS Uppmanar verkligen alla som inte läst "Klubben" att göra det!
Lysande research, mycket välskriven text - och insikt i ett historiskt skede i svenska kulturlivets s k topp!

Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv sa...

Låter onekligen intressant :D

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, precis, tufft som de är för de utsatta, omöjligt att ”förstå” hur denna kvinna tänker, obehagligt att läsa hennes böcker.

Orsakulla, intressant och obehagligt.

KajsaLisa sa...

Gillar bron över till Hisingen, det finns fortfarande hamnkranar kvar, med liv och rörelse. Hos mig är det bara lyxbostäder och kontor runt vattnet nu för tiden.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, många miljöer förändras, inte alltid till det bättre.

Kerstins bokblandning sa...

Intressant med några exempel ur F. Kommer troligen inte läsa varken den eller K

Hanneles bokparadis sa...

Kerstin, intressant och skrämmande läsning.