Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

09 januari 2020

Klubben av Matilda Gustavsson

Klubben av Matilda Gustavsson där författaren fördjupar sin undersökning av makten i kulturvärlden och hur långt man kan gå i konstens namn. Hon skriver om tiden kring publiceringen, efterspelet där kulturprofilen döms för våldtäkt och om motsättningarna inom Akademien. Den 22 november 2017 publicerades journalisten Matilda Gustavssons reportage om kulturprofilen i Dagens Nyheter, där arton kvinnor vittnade om våldtäkter, hot och trakasserier. Det inledde en händelsekedja som skulle få en av världens mest anrika kulturinstitutioner att krackelera inför öppen ridå.

En märklig och helt osannolik bok, som är så sann att man ryser, mår illa, handlar mest om en enda man. Ingen akademisk utbildning, bara yrkesutbildning som elektriker. Gustavsson granskar bakgrund och det förflutna som består mest av lögner.

"Min upplevelse är att det blev svårt att få jobb i branschen efter att relationen tog slut. Att utsträckta händer drogs tillbaka. Samtidigt kan jag aldrig helt sätta fingret på vad som är vad. Vad är mina Kafkafantasier? Vad är ett resultat av att jag själv har gjort fel och vad är konsekvenser av verkliga påtryckningar?" (sid 104)

Att något sådant kunnat pågå så länge, bland intelligenta starka människor. Män utan kurage och med fel vänner. Hur kan detta ha kunnat pågå decennier? Svenskar är naiva? Lätt att imponera på. Skvallra inte... mycket hemskt ha fått pågå länge. Övergrepp, tystnadskultur, lögner, hot, stulna konstverk, läckorna... och ingen vågar eller orkar anmäla. Maktlöshet.
Matilda Gustavsson tilldelades Stora Journalistpriset.

Maken läste först, han tyckte att jag ska läsa denna. 
 30. Läs en bok någon rekommenderat till dig.

15 kommentarer:

Znogge sa...

Tystnadskultur är aldrig bra tyvärr men inte helt ovanlig. Kanske är det förändrat nu.

femfemman sa...

Tror att man inte orkar bry sig. Liksom att man vet, det tjänar ändå inget till. Lite uppgivet, men mänskligt. Heder åt dem som orkar förändra

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, en förändring har förhoppningsvis skett.

femfemman, det är tungt att orka förändra.

Mösstanten sa...

Den står jag på kö på biblioteket för att läsa. Väntar med spänning. Tack för inlägget. Jag blir bara mer och mer intresserad.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, Matilda Gustavsson har gjort fantastiskt jobb.

Klimakteriehäxan sa...

Fantastiskt jobb, synnerligen värt St Journalistpriset. Och en alldeles osannolikt sorglig historia - där den sorgligaste figuren av dem alla (konkurrensen är hård) är Hustrun. Hu.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, jag ryser, tänk att detta fått pågå... trots att även ledamöternas fruar och döttrar blivit tafsade. Och den som hade kraft att förändra, uteslöts... hoppas liknande situationer inte uppstår, att det skett en förändring av attityder.

Ylva sa...

Viktig bok, ska nog läsa den. Otroligt konstigt att det fick pågå fastän så många visste om det!

Hanneles bokparadis sa...

Ylva, helt obegripligt!

Hanna sa...

Läser just nu. Upprörande men välskriven.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, välskrivet från alla aspekter, en djupdykning.

Annette sa...

Jag skall också läsa den. Jag följde det där otroliga händelseförloppet när det pågick i media och var så frustrerad över hur det kunde ha fått pågå, och att beteendet fortsatte att skyddas av vissa. Nu vill jag läsa boken mest för att den sägs vara så välskriven, jag är ganska intresserad av själva hantverket; författarens research och hur hon skrev boken.

Hanneles bokparadis sa...

Annette, boken är läsvärd och viktig, liknande händelser vill vi slippa läsa i fortsättningen, hoppas allt detta för med sig något gott.

Jennifer sa...

Bra tips, tack! :D

Hanneles bokparadis sa...

Jennifer, en bra och viktig bok!