Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

27 januari 2020

K av Katarina Frostenson

"SEX MÅNADER HAR GÅTT,
av kaos, kris, katharsis, katastrof. Kamp. Känslor. Konst, kultur. Kabal och kärlek.
Det var en tid som fick en hel offentlighet, en s.k. "kulturvärld", att dansa hänryckt som en flock lämlar, sladdra som baggar och tackor och stöna gemensamt i en ersatz-orgasm Andra att fly i uråldrig skräck för att drabbas av smitta eller för att stigmatiseras på grund av någon för länge sen begången amoralitet." (sid 263)
K av Katarina Frostenson är  en personlig berättelse från "en tid i landsflykt undan förföljelse och förtal", november 2017 till maj 2018. En bok som fått vänta, jag har först läst Klubben, helt obegripligt det som hänt, att det har fått pågå så länge, decennier. Elitism i kulturvärlden, klass.

Intressant att läsa böckerna i den här ordningen, Klubben först. Frostensons bok är riktigt läskig läsning när man läst mera om bakgrunden och detaljer. Frostenson skriver om den oskyldige maken som inte blir accepterad för att han inte är svensk: ”Du må ha irrat i natten, vandrat vilse, låtit dig föras hän och inte alltid varit helt sedesam. Men tvingande eller våldsam, aldrig”.

Frostenson kan skriva, men hon citerar mest många storheter, gör det till sitt eget. Därför ganska märkligt när hon själv skriver: "Finns det någon därute som ser ett mönster? Finns några upplysta andar som går utanför böckernas teori och ser hur den verkar i verkligheten?"
Boktugg har skrivit om boken K: HÄR.
Sofia Lilly Jönsson har skrivit: HÄR.
25. Läs en bok som djur/magiskt väsen ingår i handlingen.
Sånger och former har fått Nordiska rådets stora litteraturpris.

12 kommentarer:

KajsaLisa sa...

Tror inte riktigt att jag litar på hennes beskrivning av hur det gick till, det har varit för många som hävdat motsatsen.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, hennes verklighetsuppfattning är väldigt märklig.

femfemman sa...

Lite för högtravande språk för jag skulle orka igenom. Vore annars intressant att få inblick i hur framtiden verkligen var och betedde sig, och hur det bär att leva med en sådan man. Liksom Frostenssons glappande talorgsn, gällande nobelpristagare...Om det nu är sanningen som beskrivs förstås. // Anna-Lena

znogge sa...

Jag tror spontant att jag avstår...

Hanneles bokparadis sa...

femfemman, ett märkligt förhållande, nu när det har kommit fram så mycket oegentligheter, det finns så mycket vittnesmål som inte är påhittade, läs Klubben.

Znogge, ingen trevlig bok som man mår bra av.

Mösstanten sa...

Hon kan skriva, Katarina Frostenson. Jag har inte läst den, jag står på kö för Klubben. Det är tragiskt att hon inte verkar kunna se verkligheten. Tragiskt också att ha varit gift i så många år med en sådan man. Han och hon mot resten av världen?

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, han och hon mot resten av världen, precis så uppfattar hon det, tragiskt... verklighetsflykt, och så mycket hat i boken, inte trevlig läsning.

Klimakteriehäxan sa...

Frostensson är den verkligt stora gåtan i akademi-kaoset. Jag läste inte ut K. Stod inte ut med hennes självbild, de många högtravande citaten inte minst ur egna texter !!! och när det handlade om hennes fläckfrie make (hur många har i själva verket lyckats gifta mig med en sån?) blev det för mycket för mig. "Klubben" är ju lysande i sin noggrannhet, detaljrikedom och kliniska avslöjande stil.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, K är verkligen ingen trevlig bok att läsa, känns riktigt konstigt efter att läst Klubben först.

Hanna sa...

Låter som en sorglig bok, på många sätt.

Ylva sa...

Jag orkar inte med det där högtravande språket. Någon för länge sen begången amoralitet. Är det alla sexuella övergrepp han är anklagad för?

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, ingen bok som gör en glad.

Ylva, frun säger ju att maken är oskyldig, förföljd för att inte är svensk...