Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

07 juli 2020

Rosa Luxemburg i svt

Rosa Luxemburg, västtysk långfilm från 1986, en biografisk film om den socialistiska agitatorn Rosa Luxemburg som var verksam i Tyskland och Polen kring sekelskiftet 1900. Luxemburg var tidigt engagerad inom den socialdemokratiska rörelsen men hon bröt senare med denna och grundade istället det vänsterradikala Spartacusförbundet tillsammans med Karl Liebknecht. Regi: Margarethe von Trotta. I rollerna: Barbara Sukowa, Daniel Olbrychski, Otto Sander m.fl. Titta: HÄR.

Det finns en hel del böcker om och av Rosa Luxemburg. Jag har hennes Brev från fängelset. Hon var ju politisk fånge, så hon fick ha växter och ett litet bibliotek i sin cell. Hon odlade en liten trädgård på fängelsegården och fick ha besök.

Nina Björk har skrivit Drömmen om det röda : Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek. Polsk-tyska Luxemburg (1871–1919) var i hela sitt vuxna liv outtröttligt engagerad i den socialistiska kampen i Tyskland. Nina Björk visar på flera sidor hos Luxemburg: på samma gång den hårdföra revolutionären, den skickliga retorikern, den analytiska marxisten. Men Luxemburg kan också vara en ömsint kärleksfull privatperson och de politiska drömmarna varieras med fantasier om att någon gång få stanna upp, viljan att sätta (oväntat borgerligt) bo, bilda familj. Gemensamt har Björk och Luxemburg sin syn på människan som politisk varelse, sin tro på aktivismen och sin övertygelse om massornas styrka samt vägen mot möjlig förändring.

8 kommentarer:

Mösstanten sa...

Tack för tips! Kanske skulle jag se den där filmen.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, en intressant bit av vår kvinnohistoria.

Znogge sa...

En mycket intressant kvinna minst sagt!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, en stark kvinna, farlig för männen.

Mrs Calloway sa...

jag såg faktiskt filmen. huvudrollsinnehavaren är väldigt bra, men jag tyckte inte om det gapiga framförandet. det skulle säkert vara så, men jag blev trött på det.

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, agiterande är alltid jobbigt att höra.

Lena i Wales sa...

Jag har läst mycket om Rosa Luxemburg, men inte sett filmen. Intressant person i en intressant tid.

Hanneles bokparadis sa...

Lena i Wales, kvinnorna hade inte ens rösträtt.