Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

10 maj 2017

Aftonland av Therese Bohman

"Ganska ofta de senaste åren hade hon tänkt att hon var en typisk missbrukarpersonlighet och att hennes beroenden var alkohol, sex och konst. Vid ett tillfälle under den tid då hon hade känt sig som mest uppgiven över relationen med Karl Johan hade hon bedragit honom med två män samtidigt. Hon brukade föreställa sig tillvaron som ett kraftnät av attraktioner som människor studsar fram och tillbaka i, där inget är konstant eller självklart. Ibland kan man luras att tro att det är det, att alla relationer som andra har vilar på en stadig grund, men nästan alltid finns det en öppning. Ingenting är fast, och ofta var det inte ens fast i början." (sid 157)
Det vimlar av romaner som handlar om universitetsvärlden, den nya arbetarlitteraturen kanske. Aftonland av Therese Bohman berättar om ensamma nyskilda Karolina som är professor i konsthistoria vid Stockholms universitet. Stockholms gator känner man igen. Hon får en ny doktorand att handleda, den självsäkra Anton, som hittat intressanta brev och tavlor av en kvinnlig konstnär i Berlin. Karolina vill se tavlorna och läsa vad Anton hunnit skriva om ämnet.

7 kommentarer:

znogge sa...

Den låter intressant så jag noterar...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, en läsvärd bok

KaJsaLisa sa...

Tyvärr så har vi för lite ny arbetarlitteratur, läste Lars Hård av Jan Fridegård för flera år sedan, fantastisk bok.

Mrs Calloway sa...

tyckte väldigt mycket om Den drunknade

♥ Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, världen förändras

Mrs Calloway, inte läst den, än

Ylva sa...

Universitetsvärlden kan vara intressant för dem som varit där.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Ylva, precis, kan böckerna sporra andra...?