Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

24 augusti 2017

Evas döttrar av Kaari Utrio

Evas Döttrar - kvinnans, barnets och familjens historia (1984) av Kaari Utrio börjar i förordet med påpeka ett boken inte är en vetenskaplig studie, mycket av texterna är översättningar från många olika språk. Mäktigt med 460 sidor, massor med illustrationer och flera sidor långt litteraturregister. Hon nämner Alice Lyttkens som skrev den svenska kvinnans historia på 1970-talet: HÄR.
Från paradis till patriarkalism. Religion, handel, familjen, de heliga kvinnorna, riddarromantiken, kvinnors yrken, häxförföljelserna. Historiska händelser, frihet för vem? Arbetarhustrun, fruntimmersföreningarna, matlagning, de brottsliga kvinnorna, prostitution, kvinnans sedesamhet, lesbianism och kvinnornas emancipation, menstruationen och mycket annat. Låna på biblioteket.

4 kommentarer:

znogge sa...

Har läst delar av den men det var länge sedan. Kvinnors historia är viktig och intressant!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, kvinnor nämns sällan i vanliga historieböcker.

Sofies bokblogg sa...

Verkar spännande!

Hanneles bokparadis sa...

Sofie, en del känner man till, mycket nytt om kvinnor.