Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

09 oktober 2017

pappor

Sorgen bär fjäderdräkt av Max Porter berättar om de två söners sorg och ilska efter deras hastigt bortgågna mor och makens starka saknad efter makan. Dagarna efter dödsfallet knackar vänner och grannar på dörren med matlådor till sönerna och maken. Även en kråka knackar på, han ska hjälpa dem över sorgen. Alla små saker i vardagen liknar förlust vid skilsmässa.

Rövardotter av Jackie Ferm är en berättelse om en tuff uppväxt med en frånvarande pappa, som visade sig oftare i löpsedlar än hos sin dotter. Pappan är kallad för Sveriges farligaste man, och han har kallat sig själv "den obotlige psykopaten". Jackie Ferm skrev sin biografi vid 23 års ålder. Hon har lämnat skvallerpressen och blivit omslagsflicka på kultursidor och intervjuad i kulturprogram. Sin bakgrund väljer man inte själv. SvtPlay: HÄR.

Århundradets kärlekssaga (1978) av Märta Tikkanen handlar om en dysfunktionell familj där fader Henrik super och tycker synd om sig själv för att hans egen pappa söp. Men han glömmer totalt bort att han själv är pappa till fyra barn som inte har någon pappa.. Den sjuårige sonen gömmer spritflaskan när polisen stoppar Henriks bil. Barnen får stå i mellan, tassa tysta.

Berätta om böcker som handlar om pappor! föreslår Lyran.

14 kommentarer:

Ugglanoboken sa...

Max Porters bok tycker jag är hur bra som helst!

Hanneles bokparadis sa...

Helena, en stark bok man kan läsa om och om igen.

Boklysten sa...

Rövardotter är den enda jag läst av böckerna i din trio.

Mrs Calloway sa...

det finns verkligen många olika slag av faderskap

Hanneles bokparadis sa...

Boklusten, en stark uppväxt med frånvarande pappa.

Mrs Calloway, jag tror att de unga papporna idag är bättre.

Robert W sa...

Rövardotter var en fyndig titel på Jackie Ferms bok.

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, passar bra!

Paula i pörtet sa...

Ojoj så länge sedan jag läste Tikkanen. Måste vara fyrtio år sen, skulle nog inte skada med en omläsning nu då man har lite större livserfarenhet...
Angående råttor, jag har två katter som sköter den biten...

Hanneles bokparadis sa...

Paula, omläsning med åren kan nästan vara som läsa en helt ny bok...

TinaO sa...

Har inte läst någon av dina pappor, men såg Pappas flicka på SVT för ett tag sedan. Både Tikkanen och Porter brukar jag spana på lite nu och då.

Åsa sa...

Inte läst någon av dessa, så tack för tips.

Hanneles bokparadis sa...

Tina O, stark dokumentär om ovanlig uppväxt.

Åsa C, var så god.

Mia Eggimann sa...

Jag känner inte till någon av dina, tyvärr.

Hanneles bokparadis sa...

Marie, tänk så många sorters pappor det finns.