Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

27 juni 2018

Brevet av W. Somerset Maugham

"Hon läste mycket, promenerade så mycket som var tillåtet och sysslade i övrigt, sedan fängelsedirektören givit sin välvilliga tillåtelse, med det som hade utgjort hennes tidsfördriv, nämligen att virka spetsar." (sid 153)
Brevet (The Letter 1926) av W. Somerset Maugham finns i novellsamlingen Trollträdet (The Casuarina Tree), novellen är filmatiserad flera gånger. Novellen handlar om trettioåriga Leslie Crosbie, vars man är bortrest. De bor i Singapore, har en del tjänstefolk, som lediga på kvällen. Grannen Geoffrey Hammond kommer på besök på kvällen. Han blir för närgången och hon skjuter honom. Alla inser att hon gjorde rätt och borde frias. Men varför skrev Leslie ett brev till Hammond samma dag om att få träffa honom?

"Det visar sig att din fru hade skrivit till Hammond och bett honom komma till bungalowen samma kväll han blev dödad.
  - Men det är omöjligt! utbrast Crosbie. Hon har hela tiden sagt att hon inte hade någon förbindelse med Hammond. Jag vet att hon inte har sett honom på ett par månader.
- Det är i alla fall ett faktum att brevet existerar. Det finns hos den kinesiska som Hammond levde tillsammans med." (sid 175)
2. Läs en novell som filmatiserats.
jag deltar i Ugglans novellutmaning Novell III.

8 kommentarer:

Mösstanten sa...

Sumerset Maugham är en författare som jag har läst alldeles för lite av.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, samma här.

Mrs Calloway sa...

gillar Maugham sedan gammalt. tror att jag äger Trollträdet. ja, det gör jag. romanen Den vassa eggen är sönderläst

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, jag har inte läst sönder något av Maugham

Mrs Calloway sa...

dåligt gammalt band. ej trådbundet. men jag har läst den flera gånger

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, min är från 1963; de gamla böckerna får man läsa försiktigt

Ugglanoboken sa...

En novell som filmatiserats är inte den lättaste kategorin direkt - jag har den kvar, precis som jag har kvar "Läs en novell med en titel hämtad från en dikt/sångtext". Men det är ju kul att utmana sig själv :-)

Hanneles bokparadis sa...

Helena, "novell med en titel hämtad från en dikt/sångtext" var väldigt knepig :)