Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

05 december 2020

min mors bokmärke #119

Min 88-åriga mor läser nu Viktoria av Laila Hietamies som berättar om nittonåriga Viktoria som kommer till St Petersburg våren 1917, hon möter en helt annan stad än hon hade lämnat några år tidigare. Röda flaggor fladdrar i kvadrater och på taket av byggnader. Adeln har försvunnit under jorden och den kejserliga familjen har fängslats. Hon letar efter sina nära och kära. Viktoria har nu kommit till sitt riktiga ursprung och hon finner att hon, precis som sin mamma, kan ta sig till och med de mest krävande utmaningarna i livet. Min mor använder ett vykort från staden Tampere som bokmärke.

Kanske även Gerd, BP och Klimakteriehäxan har bokmärken.

16 kommentarer:

Ama de casa sa...

Hon använder vykort från staden Tampere som vykort? Jag skulle gissa att du menade att hon använder vykortet som bokmärke... Sorry, jag kunde inte låta bli ;-) :-D
/Ordmärkaren

Hanneles bokparadis sa...

Ama, bra att du inte kunde låta bli :)

wiolettan sa...

Den väcktes min läslusta. En bok som jag tror att jag skulle tycka mycket om att läsa. Tack för det. Måste skriva upp, eftersom jag inte går till biblioteket nu.
Trevlig helg önskar jag dig.

Hanneles bokparadis sa...

Wiolettan, min mor tyckte också om den, läser nu för andra gången. Bibliotek i dag är trygga platser med få besökare, plexiglas som i affärer, inga datorer eller sittplatser.

Klimakteriehäxan sa...

Vykort är förstås utmärkt som bokmärke, varifrån de än kommer ...

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, trevlig återvinning av minnen.

Znogge sa...

Ett vykort fungerar alltid som bokmärke.
Jag håller med om att biblioteken är säkra att besöka. På vårt är det nästan folktomt och plexiglas vid disken. I vår kommun kan äldre människor och personer i riskgrupper få böckerna hemlevererade. Det tycker jag är väldigt bra.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, vykort är fina minnen, användbara. Hemleverans här också, biblioteken är nästan tomma, plexiglas som i affärer, inga datorer, inga sittplatser... Verkligen inga mötesplatser, lite tråkigt med skönt ändå att kunna låna böcker.

Mösstanten sa...

Vykort använder även jag som bomärken. Passar mig utmärkt.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, trevliga minnen som kan återanvändas.

femfemman sa...

Så härligt att kunna njuta av läsning när man är 88! Ofta blir det ju någon slags handikapp i den åldern, om inte annat blir ögonen "skumma". Vilken glädje att ha en pigg mamma!

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, min mor är pigg på alla sätt, hennes knä som inte riktigt hänger med.

BP sa...

Då fick språkpolis Ama in en rak höger också:-) Vykort var utmärkta bokmärken. Nästan synd att man inte får några längre...

Hanneles bokparadis sa...

BP, nej då, jag rättade, så svårt att hitta sina egna fel... Jo, det börjar sina bland nya vykort, men jag har sparat alla från det jag var 5 år!

Jokke sa...

Laita Hietamies (nu Hirvisaari) är Finlands en av mest sold författare.

Hanneles bokparadis sa...

Jokke, min mor tycker mycket om boken.