Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

22 april 2021

Koll på diabetes typ 2 - riskgrupp

lånade på biblioteket: Koll på diabetes typ 2 : symtom, behandlingar & allt du kan göra själv (2021) av Kerstin Brismar, Harriet Wallberg är en helt ny bok som ger svar och förklaring på många frågor, tips om kost- och motion, hur man kan förebygga. Även om ärftlighet och ålder påverkar risken att drabbas finns det också en hel del man själv kan göra för att må bättre. 

I slutet av boken berättar författarna om forskning och nämner att de som drabbas av svårare form av covid-19-infektion är överviktiga diabetiker. Precis som sas i nyheterna. Man kan minska risken att drabbas, att ju bättre blodsockerkontroll man har, desto mindre risk att drabbas av svår covid-19. Även värdefullt att försöka bli av med extra kilon runt magen.

Fler än 600 000 svenskar lever idag med typ 2-diabetes, och ytterligare en miljon ligger i riskzonen att utveckla sjukdomen. Kerstin Brismar och Harriet Wallberg har många års erfarenhet av forskning, utbildning och rådgivning kring diabetes och guidar dig rätt på ett inspirerande och lättillgängligt sätt. De tar upp allt från vad de flesta oroar sig för, till fakta om mediciner, vilken vård du har rätt till och vad du själv kan göra för att må bra. Det går att leva ett gott liv med diabetes.

5 kommentarer:

Mösstanten sa...

Bra med böcker där man får veta mer om sin sjukdom - eller närståendes.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, bra att veta mer om allting, bra att kunna förebygga också, leva hälsosamt.

Klimakteriehäxan sa...

Diabetes, usch. Men Rosornas stig - WOW!

znogge sa...

En nyttig och bra bok skulle jag vilja säga för visst kan vi påverka en hel del.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, underbar fina promenadvägar här alldeles i närheten.

Znogge, och nu hör man överallt att överviktiga diabetiker är de som drabbas av svårare form av covid-19-infektion.