Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

24 juni 2021

Återvändaren av Anders Sundkvist

    - Vi vill nog ändå höra din egen berättelse om vad du har så här långt, Borg, sa åklagaren med en röst som var en skrap kontrast till länspolischefens sävliga finlandssvenska.
    - Absolut, sa Erik och sköt stolen lite åt sidan så att han kunde ha ögonkontakt med alla tre.
    Länspolischefen såg ut att ha all tid i världen och åklagaren ingen tid alls när Erik drog vad han visste utöver det som framgick av de dokument de redan tagit del av. Han betonade särskilt att rättsläkaren Arbman för sin del varit helt övertygad om att ett brott låg bakom Johnnys död, och påminde om att de uppgifter klassläraren Sven-Åke Larsson sagt sig sitta på även de pekade i denna riktning.
(sid 150)

Återvändaren (2021) av Anders Sundkvist är hand debut. Sensommaren 1983 hittas en pojke död i Luleälven. Trettonårige Johnny Fachs har drunknat, bara dagar innan han skulle börjat åttan, och mycket talar för att han tagit sitt eget liv. Nästan tjugofem år senare återvänder polisen Erik Borg till sin hemstad för att närvara vid en väns begravning. Besöket väcker minnen från uppväxten och efter ceremonin ber Borgs gamle klasslärare om ett samtal – ett samtal om Johnny och om vad som egentligen hände den där augustidagen för länge sedan. Vad vill klassläraren Sven-Åke berätta? Vem lämnar blommor på graven?

Borg börjar nysta i fallet och utredningen för honom snart tillbaka till den egna skoltiden, till klassrummets slutna hierarki. Spåren leder så småningom till högstadiets obs-klass och till sin häpnad inser Erik att endast två av de fem eleverna fortfarande är i livet: den ene avtjänar ett fängelsestraff på Hall, den andre är inlagd på ett behandlingshem. När han gräver sig djupare in i historien tvingas han konfrontera både egna och andras oförrätter. Och när han tycks närma sig sanningen – en mörk hemlighet som legat dold i över två decennier – blir det uppenbart att det finns krafter beredda att göra vad som helst för att stoppa honom.                 Modernista.

10 kommentarer:

Mösstanten sa...

Tack för det här tipset. Den skulle jag gärna läsa.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, en välskriven bra deckare i Lulemiljön.

femfemman sa...

Tack! Den passar mig utmärkt.

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, helt ny bok, bra sommarläsning!

Znogge sa...

Tack för tipset, den ska kollas upp direkt :D

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, tror du skulle gilla denna 😊

Ama de casa sa...

Låter spännande :-)

Hanneles bokparadis sa...

Ama, precis en sån deckare jag gillar!

Klimakteriehäxan sa...

Den här boken är skriven av en SVT-kollega, så jag är lite nyfiken. Hade inte kunnat gissa att "Sunkan" skulle skriva deckare.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, riktigt bra debut!