Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

06 december 2014

bokBad, jerka

Hur tror du att man kan inspirera barns läsande? Har du några goda exempel? undrar Annika i Bokbloggsjerka 5 – 8 december. Själv har jag läst både med barnen och med barnbarnen långt före 1 års dagen, man ser hur mycket de förstår. Mina barnbarn älskar när vi sätter oss ner och läser tillsammans. De hämtar böcker själva och lyssnar, frågar.
Även jag lär mig massor. Jag har aldrig varit trött på mina egna barn vid 4-5 års ålder när de frågar och frågar. Jag har svarat och förklarat. Barn är så kloka och logiska ♥

11 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

det där med barn och böcker är en oslagbar kombo!

Monika sa...

Barn är inte dumma och de förstår så mycket mer än man tror. Även om de inte förstår orden du läser så hör de tonfall och röstläge.

Anna/notonmusic sa...

Jag växte upp med vuxna som läste för oss barn, jag läste för våra barn och varje barn har idag en stor låda fylld med "sina" barnböcker som de får ta med sig när de flyttar "på riktigt". Jag tror att de kommer att läsa högt för sina barn också. Det är inte bara läsning, det där med att sitta nära, med gemensamt fokus är också speciellt.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, i allra högsta grad!

Monika, både barn och utlänningar förstår mer än de kan prata ♥

Anna, härligt! Precis det där sättet att umgås och prata är helt underbart :)

Marika boktok73 sa...

Jag har också läst för mina barn sedan de var riktigt små. De förstår en hel del!

Anna sa...

Barn är smartare än man tror och jag tror absolut att det bästa sättet att inspirera barn till att läsa, är att läsa mycket själv och läsa mycket för barnen!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Marika, eller hur, ibland kan jag sjunga lite ur texten, jag kan inte sjunga men mina barnbarn klagar inte ♥

Anna, jag har märkt att det gör susen!

Helen Bruhno sa...

Högläsning är verkligen ett underbart sätt att visa på läsningens magiska värld. Även för vuxna är högläsning riktigt fint, jag och kära sambon högläser ofta för varandra.

♥ Hannele på Hisingen sa...

Helen Bruhno, visst är högläsning mysigt även med vuxna ♥

Freja sa...

Mina barn började läsa själva parallellt med att vi läste högt för dem, de var omgivna av olika sorters böcker och vi besökte bibliotek. De blev riktiga bokslukare, men bara i en period. Nu läser det inget alls, men jag lever på hoppet att de ska hitta tillbaka till läsandet igen.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Freja, de vet ju i alla fall hur man gör ♥