Nere för räkning i Paris och London av George Orwell är självbiografiskt från hans vistelse i Paris fattigkvarter som diskare runt 1930 och en kort tid som luffare i London. Tiggeri var förbjudet och kunde leda till fängelse. Trots hunger och fattigdom och hierarki i Paris restauranger, hjälptes man åt. Två hade det lättare att få ihop mat än om man var ensam. Det som slog mig att boken är fortfarande aktuell, vi har massa fattiga människor som inte kan hitta sin försörjning på annat sätt än tiggeri.
Ju mindre pengar man har, dess mindre oroar man sig, skriver Orwell. Det stämmer så länge man har pengar för en sovplats och råd att köpa en bit bröd. Det kan gå flera dagar utan mat. Orwell har sin optimistiske ryske vän Boris i Paris, de hjälps åt och klarar livhanken och hjälper varandra att hitta jobb i de smutsiga restaurangerna i Paris. Fördel var att mat ingick i den usla lönen. I dessa restauranger i fattigkvarteren arbetar endast utlänningar, akademiker som diskar.
5 kommentarer:
Tyvärr är det nog inte lika lätt att hitta den sortens jobb längre. I alla fall inte i Sverige. Allt är så reglerat...
Intressant läsning.
Ha nu en fin 2:a advent.
Znogge, precis... och tiggarna finns ännu.
Tant Glad, det verkar inte ha hänt så mycket på nittio år?
Tack det samma! ♥
Just det där att tiggare självklart hjälper varandra verkar sticka många i ögonen nuförtiden, fast det är hur naturligt som helst. Det är ju när du inget har du är som mest beroende av att ha någon att dela livet med, få stöd av, hjälpas åt. Spännande bok!
Freja, en spännande och mycket tänkvärd bok. Orwell levde det här livet ett par år på riktigt, fast han hade rötter i en engelsk elitskola...
Skicka en kommentar