Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

15 juni 2018

rysk borsjtj och annan rysk kultur

Aleksandr Solzjenitsyn och jag har varit på samma ö, fast jag kom dit femtio år senare. Jag har besökt Solovetskij klostret vid Vita havet, som händelserna handlar om i En dag i Ivan Denisovitjs liv. Nu är det munkkloster igen, på den tiden ett sovjetiskt arbetsläger under Gulag-tiden.
Nu behöver jag inte resa eller lämna Hisingen för COOP har både turkiskt godis, persiska kryddor och rysk rödbetssoppa, en kan göra soppa själv:
Jag har ätit borsjtsj i Ryssland, gott. Varje familj har sitt eget recept, mina polska vänner bjuder ibland på rödbetssoppa, ingen fast food.
Besatta : äventyr med ryska böcker och människorna som läser dem (The Possessed Adventures with Russian Books) av Elif Batuman, en amerikansk forskare av ryska klassiker, hennes nya Idioten kommer i höst.
Misstag i Moskva av Simone de Beauvoir berättar om om ett gift medelålders par som besöker Moskva på 1960-talet. Det finns självbiografiska drag i boken för Simone de Beauvoir (1908-1986) besökte Sovjetunionen tillsammans med Jean-Paul Sartre denna tid, de omvärderar sina politiska åsikter.
 Det finns många intressanta böcker som kan läsas om och om igen, i 16-års ålder läste jag Brott och straff (1866) av Fjodor Dostojevskij (1821-1881), översatt till gammelfinska. Boken är tryckt 1917, Finland blev självständigt samma år. Jag blev väldigt tagen av boken.
fotbolls-VM i Ryssland och Enligt O vill hänga på.

13 kommentarer:

znogge sa...

En otroligt god borsjtj åt vi på restaurang Pasternak i Berlin så har du vägarna förbi rekommenderas verkligen restaurangen. Svärsonen åker till Sotji om en vecka. Vill vara på plats...

Mösstanten sa...

Bortsjtsj är gott men väldigt svårt att stava. Besatta: äventyr med ryska böcker verkar jättespännande.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, wow, då,får han vara med om en hel trevligt.

Mösstanten, jag har gjort enkel rödbetssoppa hemma, riktigt bra mat. Batumans bok rekommenderar jag.

enligt O sa...

Gott! Tack för receptet!

Hanneles bokparadis sa...

enligt O, varsågod, borsjtsj är väldigt gott, kan göras enkelt och vegetariskt.

Mrs Calloway sa...

har just reserverat Misstag i Moskva på biblioteket

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, jag tyckte mycket om den

Anna sa...

Många spännande tips där!

Hanneles bokparadis sa...

Anna, ett stort spännande land!

FrökenChristina sa...

Bästa borsjtsj jag någonsin ätit var en elevs mamma som gjort. Äkta ryskt recept gjort av en ryska. Gott var det.

Hanneles bokparadis sa...

Fröken Christina, roligt med sån kulinarisk upplevelse.

Boklysten sa...

Bortsjtsj är gott!

Hanneles bokparadis sa...

Boklysten, väldigt gott, gärna med gott bröd till.