Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

20 oktober 2018

I fiskarnas tecken av Melissa Broder

"Den här gången hade vi verkligen ingenting att säga till varandra Han kände väl inte för att prata mer om grafisk design och jag tänkte inte föra några typsnitt på tal. Han frågade fortfarande ingenting om mig. Men det var inte pinsamt. Tystnaden var tjock av vetskapen om att jag skulle kyssa honom snart, och annat också." (sid 100)
I fiskarnas tecken (The Pisces 2018) av Melissa Broder som lyckas med världens sämsta inledning. Boken berättar om Lucy som är 38 år och lyckats hänga kvar på universitetsvärlden. Lucy är doktorand i litteraturvetenskap och har filat på sin avhandling om Sapfo de senaste nio åren. Mot trettio timmars jobb på biblioteket får hon hyra en billig lägenhet. Hon ska träffa sina handledare, hon får inte bo kvar. Systern ska resa bort, Lucy får bo hos henne och vakta hunden.

Inte bra att slå till sitt ex, om man inte vill hamna i terapi för kärleksberoende, där de rekommenderar att inte dejta. Men så tråkigt ville hon inte ha det, finns ju Tinder, men lätt att bli utnyttjad. Inte blir livet enklare av att ha en mobil, om man hela tiden stirrar på den, flyttar den från rum till rum för att ha den i närheten. Sakna bekräftelse, när ingen sms:ar, inte är det frihet.

"Och varför ville han inte ha mig? Den natten sov jag med mobilen intill huvudet och vibrationen på, men jag sov knappt. Jag vaknade en gång i timmen och kollade att jag inte hade missat någonting." (sid 115)

Inte meningen att livet ska vara enkelt. Bara systerns hund Dominic som visar ömhet. På stranden spanar hon in en ung gåtfull simmare som helst simmar i nattens mörker. Till min förvåning tyckte jag om boken, så naket ärligt. Ångestladdat med stillsam humor, självinsikt. Intressant annorlunda debut.

8 kommentarer:

Znogge sa...

Det låter som en mycket intressant bok så den gör jag en notering om.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, intressant lite annorlunda läsning, om kvinnor som inte ställer några krav på sina män.

Ama de casa sa...

Det har ju på senaste tiden skrivits om hur unga människor har sömnproblem på grund av mobilerna och sociala medier. Sover med dom på huvudkudden för att inte missa nåt.
Gäller tydligen även dom något äldre - i alla fall i böckernas värld :-)

Hanneles bokparadis sa...

Ama, jag är mor och stänger aldrig av mobilen, barnen ringer ibland på morgonen och frågar om jag kan komma och passa sjuka barnbarn... med det är kanske inte samma sak ❤️

Hanna sa...

Jag är nyfiken på världens sämsta inledning. Hur börjar den egentligen? Annars verkar romanen på något vis ändå livsbejakande. De flesta av oss är ju inte sådär superframgångsrika på alla fronter :)

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, boken kommer väl snart till biblioteket, kanske bara jag som tycker så...

Paula sa...

Vet inte om jag skulle kasta mig över denna direkt, men nu har ju du väckt mitt intresse, tack för det! Ha en mysig juldag!

Hanneles bokparadis sa...

Paula, det finns ganska mycket hundliv i boken.