Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

10 maj 2021

G. Bernard Shaw irländsk feminist


George Bernard Shaw (1856-1950) är mindre känd för sin bok Den intelligenta kvinnans vägvisare till socialism och kapitalism. Han är mest känd för sina 50 pjäser, speciellt Pygmalion, blomsterflickan som skulle lära sig tala och uppföra sig. Shaw skrev att Eliza bryter med Higgins och gifter sig med Freddy, men så blev det inte i filmen. Efter hans död blir Pygmalion musikalen My Fair Lady, inget Shaw skulle ha gillat.

De äldre samtida böckerna om författare och deras verk är intressant läsning.
Einar Nylén skrev 1930 i Stora-rika-berömda: "Den unge, socialistiskt betonade kritikern, vars andliga lärofäder bland andra voro den skarpsynte Samuel Butler och den problemställande Ibsen, skrev under nittiotalets början sina tre "obehagliga stycken", Änklingarnas hus, Kurtisören samt Mrs Warrens yrke, men framgången för dessa respektlösa satiriska angrepp på samhällslögnerna blev minimal och ingalunda uppmuntrande. Man var ännu inte mogen för att inom litteraturen behandla såna ämnen som konflikten mellan en ung, universitetsutbildad kvinna och dennas moder, till yrket bordellvärdinna, som fallet är i Mrs Warrens yrke. Naturalismen föreföll samtiden alldeles för frän, problemställningarna minst sagt taktlösa och samhällskritiken var för ultraradikal. 

I sitt hemland har han naturligtvis tack vare sin starka oppositionella och kritiska läggning mötts av mycket och starkt motstånd, men han har alltid stått i främsta ledet och aldrig stått inför faran av att tigas ihjäl, att hängas i tysthet; i utlandet har han under en lång följd av år varit den mest kände och uppburne engelske författaren och i alla länder, icke minst i vårt eget, har hans dramer otaliga gånger stått på teatrarnas program."

10 kommentarer:

Mösstanten sa...

Jag tror att det enda jag har läst av George Bernard Shaw är Pygmalion. Tyvärr har jag en irriterande ovana att hela tiden blanda ihop honom med Oscar Wilde. Det borde jag sluta med.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, jag gillade den gamla filmatiseringen, Shaw var tidig feminist.

znogge sa...

Det enda jag har läst är nog Pygmalion som jag även sett som musikal. Vår första hund hette förresten Higgins :D

Ha en bra dag!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, haha, kanske passade det bra :)

Ama de casa sa...

♫ ♫♪♪ Den spanska reven rev en annan re-ev ♫ ♫♪♪
Sen kommer jag inte ihåg så mycket mer från musikalen :-D

wiolettan sa...

"Jag tror hon kan det, jag tror hon kan det", några andra kända rader ifrån samma musikal. Jag gillar den.
Boken har jag inte läst.
Trevlig måndag önskar jag dig.

Klimakteriehäxan sa...

Man borde kanske bekanta sig lite bättre med Mr Shaw.

Hanneles bokparadis sa...

Ama, inte lätt att minnas allt 🎼

Wiolettan, kanske ingen bok som står först på läslistan.

Klimakteriehäxan, Shaw är intressant, tidig feminist.

femfemman sa...

My fair Lady, borde man sätta upp, då det blir ok att gå till Göteborgsoperan igen. Det finns många kända låtar i den musikalen...eller är det kanske operett. Inte så stor skillnad...

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, vi längtar verkligen efter att få gå konsert och musikaler.