Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

24 november 2022

4321 av Paul Auster i svtPlay

Paul Auster - What if?
En dokumentär om en av vår tids största författare. Lär känna den politiska såväl som den poetiska sidan av Paul Auster och se hur han kämpar för sin förlorade dröm om ett demokratiskt USA. Genom Austers ögon tar filmen med oss på en resa genom sjuttio år av amerikansk historia. I intima samtal med regissör Sabine Lidl i författarens hem i Brooklyn tecknas bilden av hans barndom och familjehistoria. Filmen kombinerar stycken ur Austers roman "4321" med hans egen biografi - resultatet är en hisnande dialog mellan en författare och hans fiktiva karaktär. Se: HÄR.

4321 av Paul Auster
Nästan två veckor för tidigt, den 3 mars 1947, föds en liten pojke på Beth Israel-sjukhuset i New Jersey. Han är Rose och Stanley Fergusons efterlängtade första barn, och han får namnet Archibald Isaac Ferguson. Från det ögonblicket förgrenar sig berättelsen om Archie Ferguson i fyra olika riktningar. Fyra pojkar, som egentligen är en och samma, växer upp i femtio- och sextiotalets USA och lever fyra parallella men olika liv. I en version omkommer Fergusons far i en brand, i en annan skiljer sig hans föräldrar, i den ena förlorar Ferguson två av fingrarna på sin vänsterhand, i en annan har han en framgångsrik sportkarriär. Varje Ferguson faller för den oemotståndliga Amy Schneiderman, men berättelsen om Amy och Ferguson är ny varje gång. Vad är det som avgör vilken riktning livet tar? Vilken roll spelar släktens historia? Finns det något som är förutbestämt i vårt DNA? 4321 rör sig från den sömniga förorten i New Jersey till myllret i New York och Paris, från sportdrömmar till författardrömmar, från femtiotalets framtidstro till Kennedymordet, Vietnamkriget och en generations krossade illusioner, den amerikanska rasismen och längtan till Europa. Det är en storslagen och uppslukande roman om en ung mans vuxenblivande speglat i ett Amerika i förändring - en höjdpunkt i Paul Austers författarskap.

4 kommentarer:

Mösstanten sa...

Funderade nog på att läsa 4321 men den är så omfångsrik så det blev inte av. Tack för tipset om dokumentären.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, man blir sugen på att läsa när man lyssnar på honom

Znogge sa...

Den låter väldigt intressant!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, en bra författare som jag vill läsa mer av, hans frus Siri Hustvedts böcker också läsvärda.