Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

27 juni 2019

Herr Arnes penningar av Selma

"Den fattiga jungfrun Elsalill, som hade blifvit räddad undan blodbadet, hade Torarin tagit med sig ut till Marstrand. Han hade fattat ett så stort medlidande med henne, att han erbjudit henne att bo i hans trånga koja och dela mat med honom och hans mor. Detta är det enda jag kan göra för herr Arne"
Herr Arnes penningar (1904) av Selma Lagerlöf innehåller övernaturliga inslag, spänning, våld och mord, förbjuden kärlek. Handlingen är förlagd på Västkusten, baserad  på en del verkliga händelser. Den döda systern kommer tillbaka som spöke och vägleder Elsalill till mördarna.

»Är det ej sant, att de mordiska vandrarna äro döda?» 
»Jo, jag vet det väl,» sade Elsalill. »Bönderna, som jagade dem, följde deras spår ifrån prästgården och fram till en vak i isen. Ända dit sågo de på den blanka isen spår af slädmedar, spår af hästhofvar, spår af människor, som burit hårda järnbeslagna skor. Men från vaken ledde inga spår vidare öfver isen, utan därför trodde bönderna, att alla voro döda.»


Novell IV hos Ugglan: 
31. Läs en novell där det sker något övernaturligt.

6 kommentarer:

Mösstanten sa...

En fin klassiker. Lång novell eller kort roman.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, precis, en lång novell, sett även en fin svartvit filmatisering. Thomas Manns noveller är också långa, finns flera exempel.

https://punktslut.blog/blog/ sa...

Åh, vad jag älskar Selma Lagerlöf! Den här gillar jag lite extra mycket eftersom den utspelar sig på Marstrand där jag ofta varit. /carina

Hanneles bokparadis sa...

Carina, alltid trevligt att läsa om ställen man känner till.

https://punktslut.blog/blog/ sa...

Javisst är det det, Hannele! Håller just nu på att samla material till ett blogginlägg om böcker som utspelar sig i Hamburg, staden jag bor i sedan över 25 år. Hoppas att bli färdig med det i nästa vecka./carina

Hanneles bokparadis sa...

Carina, det var för flera decennier sedan jag besökte Hamburg.