Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

28 april 2021

Årets bok - kulturfråga

Shuggie Bain
av Douglas Stuart, vinnaren av Bookerpriset 2020 är helt fantastisk läsupplevelse, fin debut, den kom ut på svenska för några veckor sedan. Jag blir lite förvirrad, från vilket år nomineras böcker till Årets bok 2021? Här två färska bra svenska debutanter:

Valborgsmässoafton på Nytorps gärde (2020) av Gunnar Nirstedt är bra debut om ensamhet och gemenskap, statiska tillstånd och platser för förändring. Klockan sju på kvällen ska Valborgsbrasan traditionsenligt tändas på Nytorps gärde i Stockholms södra förorter. Scoutpatrullen ska tåga in med fanor och facklor. Marknadstälten är resta, scenen står färdig. I Hammarbyhöjden, Björkhagen, Kärrtorp och Dalen börjar man röra sig mot det stora fältet redan på förmiddagen, i tanken eller längs förortsgator och gångstigar.
Dagboken jag aldrig skrev (2021) av Jessika Devert berättar om den femtioåriga läkaren på Sahlgrenska. Hon får en dagbok av sin tjugoåriga dotter, som är nyfiken på hur det egentligen är att vara femtio. Hon lovar att skriva, åtminstone någon gång i veckan. Men vad finns det egentligen att skriva om? En fin läsvärd göteborgsk debut.
Vilka favoriter har du bland de nominerade till Årets Bok 2021? Vilka böcker saknar du bland de nominerade? undrar Enligt O i: veckans Kulturfråga.

9 kommentarer:

Lena i Wales sa...

Tack för tipsen!
Ha det bra på Västkusten!

Hanneles bokparadis sa...

Lena i Wales, tack, solen skiner på Hisingen 🌞

femfemman sa...

Dagboken vill jag läsa. Tycker att det skrivs alldeles för lite om gravt medelålders - eller ännu äldre- människor. Men här tycks det handla om en mogen människas liv. // Anna-lena

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, det finns en hel del böcker om vuxna kvinnor, med olika levnadsvanor.

Bokdivisionen sa...

Nytorps gärde-boken står på min lista men jag har inte hunnit dit än.

Mrs Calloway sa...

Shuggie Bain verkar vara självskriven i alla sammanhang. jag tycker att urvalskriterierna är för vida. mängder av böcker passat ju in. alldeles för många. böcker utgivna 1 maj 2020 till och med 30 april 2021 får vara med

Hanneles bokparadis sa...

Bokdivisionen, omöjligt att hinna med alla nya böcker.

Mr Calloway, får man inte lägga till egna böcker i listan?

Mösstanten sa...

Shuggie Bain måste jag ju läsa. Valborgsmässoafton på Nytorps gärde var riktigt intressant fast den känns inte som en bok som skulle komma in i den listan. Lite för svårläst kanske.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, uppfattar inte Nirstedt som svårläst.