På den tiden var det gigantiska industriområdet avstängt för allmänheten. Ingen som inte arbetade på varven kom ner till vattnet. Nu är stängslen sedan länge rivna. Istället bostäder direkt på de kajer vid vilka världens största tankers byggdes och dit ingen fick komma in. Nya företag och institutioner med spetsen vänd mot framtiden poppar nu upp. Det är fint att arbeta och att bo på de gamla varvsområdena. Resan dit har tagit fyrahundra år. Från början var allt detta vassar och bondeland. Sedan etablerade sig Göteborgs mekaniska verkstad och sedan Götaverken. Därefter blev det stor brist på varvsarbetare just när boken utspelar sig.
Kvinnor rekryterades som svetsare, traversförare och kranförare men de hade skinn på näsan. Dessa kvinnor togs väl emot på varven och blev yrkesskickliga samt omhuldade i den mansdominerade tuffa miljön. Känslan hos dessa kämpar var: Vi blommar nu, vår bästa tid är nu. Framtiden bär vår frukt. Varvsslammer är en historisk berättelse med stor värme.
Flera smakbitar: HÄR.
Tung metall (2017) av Inkeri Lamér om 25 finska fartygsbyggare som berättar om sitt arbete vid Göteborgs storvarv under 1960- och 1970-talen. Det var en tid då hundratusentals finländare flyttade till Sverige, vars industri skrek efter arbetskraft och när man fick bra betalt för arbetet.
Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.
Leta i den här bloggen:
27 juni 2021
Varvsslammer av Aino Trosell
"Hon satte sig tungt på sin låda. Alltid var det facket hon bråkade med. Aldrig företaget. Facket fick ta smällarna. I gengäld fick de gå på kurser på arbetstid, ha expeditioner och folk som inte jobbade. På nåt annat vis kunde hon inte tyda det hon sett. Varför försökte ingen sätta in motgift mot folks passivitet? Var inte det ett facks viktigaste uppgift? Att lyfta, inte söva, att bilda och aktivera, som man gjorde förr i världen." (sid 124)Varvsslammer (2021) av Aino Trosell berättar om jobbet på varvet, det var farligt, det var skitigt, det var kallt och tungt. I den här boken kastas du rätt in i varvsslamret på Göteborgs norra älvstrand. Här bedrevs arbeten på vilka vi trodde oss bygga en framtid i staden Göteborg, som hade dragit till sig folk, våg efter våg.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
32 kommentarer:
Spännande! Min pappa jobbade på Götaverken i säkert tre decennier. Jag var där flera gånger när jag var liten och de hade besöksdag 🙂
Monika, då är kanske båda böckerna intressanta för er, min svärson jobbar på det sista varvet i Göteborg; Gotenius Varv, jag har fått besöka honom på jobbet 🙂
intressant! Aino Trosell är en fin författare. Inkeri Lamér känner jag inte till
Låter som en intressant bit historia! I augusti flyttar sonen till Göteborg, så kanske blir jag ännu mer intresserad av att läsa om Göteborg :-)
Intressant. Tre av mina nära och kära har haft olika befattningar i Göteborgs hamn. En av dom är kvar fortfarande. Det finns en del som påminner om varvsindustrin.
Folkteatern hade en pjäs om varvsarbetare för många år sena. Egentligen var det för barn, men jag såg den flera gånger och älskade den!
Mrs Calloway, Inkeri Lamér jobbade många år i finska lokalradion i Göteborg 🇫🇮
Lotten, jag har blivit göteborgsk lokalpatriot 🙂
Veiken, många göteborgare har rötter i varvsindustrin, svärsonen jobbar på det sista varvet.
Tragiskt när stora verksamheter läggs ned, det påverkar så otroligt många...
Ama, precis, varvsindustrin i Göteborg var väldigt stort, många som jobbade där, men andra länder var billigare.
Väldigt länge sen jag läste Trosell.
Klimakteriehäxan, länge sen du läste om Göteborg...?
Blir riktigt nyfiken. Har aldrig läst Trosell, men har Hjärtblad i hyllan. Pappa jobbade också på varv i Gbg, men bara ett tag. Han ville bli (och blev) sjöingenjör och då var man tvungen att ha tre års yrkeserfarenhet först, till sjöss och på varv. Pappa hade bara varit till sjöss och behövde komplettera med varvserfarenhet.
Scylla, fint att din far lyckade uppfylla sin dröm, båda böckerna är väldigt intressant skrivna, en har jag köpt av författaren, andra lånade jag på biblioteket.
Tack för smakbiten!
Tror jag har läst något annat av författaren.
Läst annat av författaren som jag tyckt om. Tack för smakbiten!
Cinnamon, författaren har varit ganska produktiv.
Bokdamen, intressant bok om Göteborgs historia och människorna.
Bra att någon skriver om den stora varvsepoken. Tack för smakbiten!
Robert W, här är två riktigt bra böcker om Göteborgs storhetstid och människorna som gjorde det möjligt.
Ja, plötsligt både dög och behövdes kvinnorna! Intressant läsning förstår jag.
Znogge, intressant arbetsplats man inte vet så mycket om.
Har läst annat av Trosell och hittills gillat det jag läst. Intressant bok. Tack för smakbiten!
Det är alltid intressant med historia, jag läser också en bok om en historisk händelse just nu.
Boklysten, lokalhistoria är alltid intressant att veta mer av.
Sara, läskiga historiska händelser är inte lika kul.
Trosell gillar jag och den här boken vill jag läsa. Alltid intressant att läsa om hur tjejerna tog för sig....i mansdominerade yrken.
Paula, jag tror att du skulle gilla båda dessa böcker.
Tycker det är tråkigt att sådana miljöer försvinner i Stockholm är dom helt utraderade, en stad skall innehålla variationer.
KajsaLisa, håller med dig, men vissa industrilokaler har gjorts om till utställningslokaler och annat.
Göteborg är en härlig stad så nog kunde det vara fint att läsa en bok som utspelas där kring de gamla varven.
Ha en fin dag!
Christina
Christina, min favoritstad, ha en fin dag själv!
Varvslammer vill jag läsa. Ett jättebra tips. Jag har läst annat av Aino Trosell som jag tyckte var bra.
Mösstanten, båda böckerna om Göteborgs varvsera är riktigt bra, personliga beskrivningar.
Tack för alla boktips du ger. jag har ett på min blogg, där jag själv har skrivit tillsammans med andra. Göteborg och varvsindustrin känner jag inte till. Sverige fick många från Finland då vi hade många jobb i industrin. Nu är det mycket av den industrin som läggs i andra länder sorgligt.
Betty, världen har förändrats, jobben flyttar längre bort. Boktips är alltid trevligt, sånt som man kanske inte har tänt själv.
Skicka en kommentar