Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

25 maj 2021

Den asiatiska köksträdgården

Den asiatiska köksträdgården (2021) av Sutip Austad ska vi prata om på bibliotekets bokcirkel, digitalt. En helt underbar bok, även om man inte har avsikt att börja odla. Intresset för växter har följt thailändska Sutip genom livet från uppväxtens tuffa år som barnslav, i mötet med den svenska naturen och kulturen, till den egna gården på svenska västkusten. 

I odlingen har hon hittat både sitt levebröd och sin personliga harmoni. Sutip delar med sig av sin berättelse och odlingsfilosofi. Det går utmärkt att skapa en prunkande asiatisk köksträdgård även i Sverige. Sutip tipsar om roliga och lättodlade växter, vissa som trivs bäst i växthus och andra som fungerar fint på friland eller i kruka. Lär dig hur du lyckas med spännande asiatiska grönsaker och kryddväxter som ingefära, citrongräs, bitter melon, koriander, chili, pak choi och malabarspenat.

Odla orientaliskt (1998) av Lena Israelson beskrivs 45 asiatiska grönsaker och kryddväxter utförligt och med fina bilder. Man kan läsa hur de odlas och tillreds, och även lite om deras historia. Många av sorterna är så gott som okända här och det kan dessutom vara svårt att få tag på frön och knölar till vissa sorter. Men även lite vanligare sorter beskrivs. Citrongräs känner de flesta till, likaså ingefära, aubergine och kardborrerot. Däremot är det nog inte så många som har odlat dem.  

Hon beskriver i boken också de kinesiska odlingsmetoderna. Bland annat hur man gör för att intensivodla. Det har mycket gemensamt med våra upphöjda bäddar men man vattnar på ett lite annorlunda vis och man täckodlar tydligen inte. Det går också att läsa hur man gör nedsänkta bäddar och går tillväga vid drillodling, även det görs på ett lite annorlunda sätt mot vad vi är vana vid.

12 kommentarer:

Mösstanten sa...

Säkert väldigt trevliga och intressanta böcker och roligt att det fungerar att odla en del asiatiska örter och grönsaker här. Själv är jag ingen odlare men jag uppskattar mycket andras.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, intressant människoöde, kunskap om växterna och recept, mycket färska grönsaker finns att köpa i asiatiska affärer, och man kan äta färdigt i restauranger.

Ama de casa sa...

Älskar asiatisk mat, men låter expertisen tillaga den. Många ingredienser vet jag knappt hur dom ser ut ifall jag skulle inhandla dom själv :-D

Hanneles bokparadis sa...

Ama, kan vara roligt att testa i eget kök, ingredienser finna att köpa.

Znogge sa...

Det låter som en väldigt intressant bok. Asiatiskt ligger ju i tiden nu och uppskattas av många.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, en intressant livshistoria och bra recept också.

Mrs Calloway sa...

jag älskade Jordens täppor av Lena Israelsson

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, Israelsson har skrivit många intressanta böcker.

Hanna sa...

Välkomna till vår kommande träff!

https://www.facebook.com/biskopsbibblan/photos/a.556183251093333/4245989065446048/?type=3&theater

Göteborgs stads kalendarium:
https://goteborg.se/wps/portal/kalendarium/kalendarium-start?activityId=a02b6591-ab7a-433e-990a-e4e116ed5155&uri=gbglnk%3Akalendarium-ck

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, roligt att bokcirkeln igång igen, saknat!

Hanna sa...

Ja, så underbart! Jag har också saknat!

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, verkligen, mycket man har hunnit sakna.