Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

10 mars 2018

veganskt bokfika

"Men för det mesta väntade de. På posten. På nyheterna. På matklockan. På frukost och lunch och middag. På att det ena dagen skulle ta slut och nästa börja.
  "När kriget är över", sa modern till pojken, "då kan vi packa ihop våra saker och resa hem."" (sid 65)
Helt veganskt fikabröd på vår bokcirkel, när vi läste När kejsaren var gudomlig av Julie Otsuka som berättar om den lilla japanska familjen i Kalifornien efter attacken mot Pearl Harbor, deras långa tågresa till  till ett interneringsläger i Utah. Där är det sand, hetta och kyla, nästan fyra år och inte mycket de vet om fadern. Han skriver att han har det bra, men riktigt så var det inte. Livet var inte enkelt i Berkeley i Kalifornien heller sedan:

"Vår mor räknade varenda penny, vartenda nickel. Hon införde nya regler. Ta av er skolkläderna så fort ni kommer hem. Låt inte vattnet rinna när ni borstar tänderna. Vad ni än gör så slösa inte. Spara brödpåsen. Den kan jag använda till eran smörgåsar i morgon. Spara den där snörstumpen. Den kan jag ha till mitt fina snörnystan. Ät upp morötterna. Kom ihåg att det finns barn som svälter i Europa. Kasta inte bort den där gummisnodden. Den där konservburken. Den där fettklicken. Den där tvålresten." (sid 150)

6 kommentarer:

znogge sa...

Tack för tipset. Det lät som en läsvärd bok.Veganskt är inte fel alls!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, fin bok, så mycket gott det finns helt veganskt!

Marie i Skrifvarstugan sa...

En till bok som säkert är bra att läsa. Det växer till sig i bokhyllorna här minsann :-)
Önskar dig en TREVLIG HELG !

Hanneles bokparadis sa...

Marie, jag lånade på biblioteket :)

nalta norrland sa...

En bok som låter värd att läsa.

Att låna böcker på biblioteket är bra.

Hanneles bokparadis sa...

Nalta, mycket läsvärd bok.