Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

03 februari 2022

Hungerns visa av J M G Le Clézio

Jean-Marie Gustave Le Clézio föddes i Nice 1940 och har sedan debuten 1963 skrivit ett femtiotal böcker: romaner essäer, noveller. Le Clézio tilldelades 2008 års Nobelpris i litteratur med motiveringen "uppbrottets, det poetiska äventyrets och den sinnliga extasens författare, utforskare av en mänsklighet utanför och nedanför den härskande civilisationen".

Hungerns visa (Ritournelle de la faim
2008) av Jean-Marie Gustave Le Clézio berättar i fiktiv form om moderns erfarenheter under andra världskriget. Hungern i olika bemärkelser utgör mittpunkten i romanen. Med träffsäker hand skildrar Le Clézio en värld i upplösning under krigsåren. Samtidigt tecknar han inlevelsefullt ett varmt, oförglömligt kvinnoporträtt.

   Faster Milou höll alltid med dem som kritiserade England, ja, hon hade grundat en klubb i Paris med uppgift att stödja det parti som verkade för att Mauritius skulle återgå till Frankrike. "Det måste medges, käre vän, att Churchills politik inte är klar och Chamberlains ännu mindre. Och glöm inte att det är från London som bolsjevismen kommer."
     Talon: "Det är alltid samma historia, vi ska vara Englands lydiga verktyg." Men först böjde han sig över Ethel och sade: "Lyssna inte på vad de säger. England är ett stort land och för alltid Frankrikes bundsförvant, engelsmännen kommer aldrig att acceptera den brottsliga regimen i Tyskland." Han talade till henne som till den enda förnuftiga människan i hela församlingen och hon kände för första gången att hon inte längre var ett barn.
(sid 51)

8 kommentarer:

Mösstanten sa...

Tack för tipset! Jag läste Öken förra året och jag vill nog läsa mer av Le Clézio. Grate ger ut mycket intressant.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, samma här, Le Clézio är intressant författare.

Znogge sa...

Tack för tipset!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, Le Clézio har skrivit många böcker, kam bli fler jag läser.

Klimakteriehäxan sa...

Har bara läst en av honom. Än.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, jag kommer nog att plocka fram något mer, vet dock inte vilken.

KajsaLisa sa...

Framkommer lite i texten vad Jänkarna tyckte när dom skulle hjälpa Storbritannien på fötter igen efter kriget.
Dom ansåg att landet var bolsjevistiskt inåt och imperialistiskt utåt, kanske en av anledningarna till att man började avskaffa kolonierna.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, fanns många åsikter och motståndare, jag tycker svårt att förstå alla olika synpunker, olika beroende av betraktaren.