Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

16 mars 2022

min bästa klassiker och kanon - kulturfråga


Året 1968 i 16-års ålder läste jag Brott och straff (1866) av Fjodor Dostojevskij (1821-1881), översatt till gammelfinska, min bok är tryckt 1917, Finland blev självständigt samma år. Jag blev väldigt tagen av boken, läste intensivt, fast vuxna sa att den är för svår för mig (strax därefter fick jag byta land och lära mig ett nytt språk).

Kanon ifrågasatt : kanoniseringsprocesser och makten över vetandet innehåller tio essäer skrivna av idéhistoriker och filosofihistoriker, flertalet verksamma vid Göteborgs universitet. Är kanon alls nödvändig eller gör den trots allt mer nytta än skada? Boken tar upp tänkare och traditioner som tidigare inte beretts plats i kanon. Nu börjar fler kvinnliga författare komma med i litteraturlistor. Bakåtsträvare är långsamma med att få in nutida klassiker.

Två stora intressanta frågor: Vilken klassiker som du läste som ung gjorde störst intryck? Vilken författare och vilket verk tycker du är ett måste i en litterär kanon? undrar Enligt O i: Veckans Kulturfråga.

9 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Har såvitt jag minns aldrig kommit igenom "Brott och straff" men kan tänka mig att man inte glömmer den i första taget.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, finns flera filmatiseringar och teater av Brott och straff.

Mrs Calloway sa...

har läst Brott och straff. inte min favoritläsning. jag tycker nog att en liten kanon vore ganska trevligt. som ett kollektivt minne. ska låna kanonboken

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, bra att ha fler att välja emellan, smaken varierar ju under åren.

Robert W sa...

En litteraturkanon kunde kanske vara ett "levande" dokument som kunde omprövas vart tjugonde år.

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, absolut, även nyare litteratur bör få plats.

enligt O sa...

Roligt att du tar upp Kanon ifrågasatt som jag läser just nu! Det finns ju hur mycket bra litteratur som helst och en tvingande kanon vill jag inte ha, men gärna en inspirationslista.

Hanneles bokparadis sa...

enligt O, intressanta tankar i boken, lätt att missa mycket bra litteratur om man inte förnyar.

Lottens Bokblogg sa...

Jag var också 16-17 år när jag läste Brott och straff och blev helt tagen. Den finns med hos mig också den här veckan!