Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

13 mars 2022

Jag var Johannes Brahms av Björn Gustavsson


Jag var Johannes Brahms (2022) av Björn Gustavsson innehåller fyra parallella förälskelser om vävs ihop. Där komplikationen är att samtliga fyra kvinnor redan är gifta. Den framgångsrike förlagsredaktören Vilhelm förälskar sig i den gracila, hyperestetiska konstnären Gunilla - och är genast beredd att göra vad som helst för att få henne. Den långt yngre Mikael sitter framför datorn och får syn på ett profilfoto - och inser att den främmande kvinnan på skärmen, Anna, är någon han snarast vill lära känna. Hugo Alfvén blir fullständigt besatt av den vackra Marie Kröyer som han 1902 möter i italienska Taormina. Omedelbar kärlek drabbar även den tjugoårige Johannes Brahms när han 1853 träffar Clara Schumann i Düsseldorf.

När jag någon gång har besökt ett författarhem så har jag levt in i personen och velat vara där, känna och veta hur personen tänker, en tidsresa i fantasin. En annorlunda bok som har varit ett nöje läsa; musik, historia, konstkritik, politik, intresseväckande på alla sätt. Man får följa fyra helt olika liv under olika tider och i olika länder. Igenkänning, kontraster och helt nya världar.
 
"Det är ingen som har något emot att man skjuter spioner, men när hela byar, varenda invånare, barnen slaktas, när folk skickas iväg som i Polen och Ryssland, ja herregud, det är inget annat än mord, det är samma sak som hunnerna höll på med. Det är precis samma sak. Med den skillnaden att vi är förnämsta kulturfolket på jorden, eller hur?
Skulle något likartat kunna hända idag, i exempelvis Sverige? Svensk lag slår fast att soldater ovillkorligen måste lyda sina befäl och vara beredda att offra sina liv"
(sid 193)

   "Kom nu älskling, här ska vi bo."
   Framför dem låg Fjällnäs spahotell - ett av Sveriges lyxigaste. Rummet var utsökt; designat i en precis balans mellan rustik lantlighet och förfinad lyx.
   De åt middag i den glest befolkade matsalen. Nu kom servitrisen fram med efterrätten: havtornssorbet med vit chokladkräm - och till detta, på kyparens inrådan, ett sött muskatellvin.
   Förutom det svaga sorlet av röster runtom - däribland både engelsmän och tyskar - hördes pianospel ett stycke bort.
   "Spela du också", bad hon.
(sid 146)
                                                        Flera smakbitar: HÄR.

18 kommentarer:

FrökenChristina sa...

Vilken spännande utgångspunkt med fyra parallella berättelser.

Lottens Bokblogg sa...

Aktuellt utdrag det första!
Jag brukar inte vara så förtjust i att läsa historier som handlar om otrohet (även om det såklart kan vara mycket mer än så i berättelsen)

Hanneles bokparadis sa...

Fröken Christina, intressant läsvärd bok, lärorik också.

Lotten, märkligt var aktuellt det blev, ingen vill ju ha krig igen.

znogge sa...

Tack för en mycket intressant smakbit!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, en bok jag tror du skulle tycka om.

Annette sa...

Det första citatet skulle kunna vara från i dag, så fruktansvärt att historien upprepar sig... Men jag blir nyfiken på den här boken, intressant upplägg. Jag läste boken om Marie Kröyer för många år sedan, och blev så förbannad rent ut sagt på Hugo Alfvén! Vilken självisk och empatilös man, usch.

Mrs Calloway sa...

den lägger jag omedelbart till på den låååånga TBR - listan. tack för smakebiten!

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten!

Bokdamen sa...

Tack för intressanta smakbitar!

Paula Merio sa...

Onekligen ett annorlunda upplägg men med en gemensam nämnare. Krigsskildringar betackar jag mig för, orkar snart inte ens lyssna på nyheter, klart man måste ändå, men man känner en total maktlöshet mot en ondska som är obegriplig.
Tack för smakbit

Monika sa...

Känner lite att det räcker med det kriget som är just nu, behöver inte läsa (mer) om de som varit tidigare. Just nu.

Rämmengården sa...

Jag har inte läst den, men smakbiten lät intressant. Tack för smakbiten.

Robert W sa...

Inget som jag har läst. Tack för smakbiten!

femfemman sa...

Intressant! Och ytterligare en Björn Gustavsson. Gissar att det inte är någon av skådespelarna...

Hanneles bokparadis sa...

Monika, flera berättelser vävs samman, boken berättar även om nutid.

Robert w, helt nu bok, därför berättar jag om den.

Anna-Lena, mycket intressant, Gustavsson är journalist och författare.


Veiken sa...

Intressant! Tack för smakbiten! :)

Mösstanten sa...

Nu blir jag nyfiken igen. Har aldrig läst något av Björn Gustavsson.

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, många trådar och flera intressanta ämnen.

Mösstanten, en bok jag tror du skulle gilla.