Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

11 april 2022

Radikalt lagom : så lever du långt och lyckligt utan att träna, banta och stressa dig till döds


Radikalt lagom : så lever du långt och lyckligt utan att träna, banta och stressa dig till döds (2021) av Fredrik Nyström som är professor och synar våra mest vedertagna hälsosanningar och de senaste forskningsresultaten. Han vill visa att vägen till ett hälsosammare liv handlar om att leva gott, snarare än att banta och träna sig till döds. Lagom. Det handlar om att leva ett balanserat liv med lagom mycket mat, lagom mycket träning och lagom mycket vin. På jobbet och bland vänner möts vi av en maratonlöpande vd, kollegor som tävlar om vem som bäst förhåller sig till den senaste extremdieten, lyssna på föreläsningar med hälsogurus vars främsta expertis tycks vara att ge dig dåligt samvete för din livsstil. Många av hälsoprofeterna har fel, vanliga hälsotrender kan vara rent skadliga för hälsan. 

Intressant bok med lite historia hur hälsotänket varierat under åren och 25 sidors referenslista för den som vill fördjupa sig. Kanske fibrer inte är så nyttigt, bättre att vila ibland än stå och arbeta. Medelhavskost visar sig vara bra för hälsan, men all träning får oss inte må bra, varken mot depression, diabetes, hjärta, eller artros, lagom är bäst. Vi klär oss för varmt med mössa och vantar, bättre att lära sig tåla kyla. Stress är farligt. Lycklig lever längst.

5 kommentarer:

Mösstanten sa...

Fredrik Nyström känner jag till, han är professor i Linköping och han har gjort en del spektakulära studier som har uppmärksammats stort i pressen. Lite lagom är nog bra för de flesta men inte för alla. En alkoholist kan antagligen inte dricka lite lagom och lider man av vissa åkommor måste man kanske göra något radikalt.
Lite lagom är oftast bra. Och att leva så som känns bra för en själv, så gott det går. Man råder ju inte över allting.

femfemman sa...

Lagom är bäst. En gammal devis. Tror på den... och vill gärna ta del av innehållet i boken!

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, Fredrik Nyström har många intressanta idéer, nej, en alkoholist har inga val, men boken handlar om mycket annat. Många av hälsoprofeterna överdriver, det kanske funkar med lagom.

Anna-Lena, författaren får fram sitt lagom-budskap tydligt.

KajsaLisa sa...

Låter kul, gillar när man avlivar myter. Sen det där ordet lagom som alla påstår är typiskt svenskt och inte finns på andra språk, en seglivad myt. Jag testade på kul med google translate en gång. Det heter moderate på engelska och en massa krusiduller på arabiska, det fanns på en massa språk.
Sen är det ju bara ett begrepp som beskriver ett idealtillstånd av något.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, precis, finnar är också lagom 🇫🇮 sopivasti