Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

03 januari 2020

Kanon ifrågasatt

"Kanon väcker starka känslor även hos de mestbalanserade kulturarbetare och intellektuella. I en förenklad svartvit värld är varje försvar av en kanon - nästan inom vilket område som helst: film, litteratur, filosofi, etcetera - att förstå som ett bakåtsträvande försök att bibehålla hegemonin (och makten) i en föränderlig värld. Ifrågasättandet av kanon är däremot, enligt samma logik, både radikalt nytänkande, postmodernt och icke-hierarkiskt. I motsatta lägret odlas föreställningar om hur oundgänglig kanon är för att bevara vårt kulturarv, och i vilket enormt slöseri det vore att överge denna samlade vishet, denna litterära och filosofiska essens, evolutionärt framvuxen."
Katarina Leppänen och Mikaela Lundahl
Kanon ifrågasatt : kanoniseringsprocesser och makten över vetandet är intressant läsning som innehåller tio essäer skrivna av idéhistoriker och filosofihistoriker, flertalet verksamma vid Göteborgs universitet. Är kanon alls nödvändig eller gör den trots allt mer nytta än skada? Boken behandlar  tänkare och traditioner som tidigare inte beretts plats i kanon, liksom för oss välkända tänkares väg in i kanon.

Vilka texter har egentligen allmänintresse? Och hur bestäms det? Hur dessa frågor besvaras påverkar vad som inte betraktas som varande av allmänt intresse. I boken diskuteras teoretiska perspektiv företrädda av Gayatri Spivak och Allan och Harold Bloom, filosofihistoriska kanoniseringspraktiker kring Descartes, det mödosamma arbetet att skriva in kvinnliga tänkare i den filosofihistoriska kanon.
33. Läs en fackbok

6 kommentarer:

Mösstanten sa...

Intressant. Vem bestämmer och hur bestäms det vad som är viktigt att läsa? Fast listan vi fick över skönlitteratur som rekommenderades när jag gick på gymnasiet bestod mest av manliga författare är jag glad att jag läste allihop. Fast jag hade nog haft en annan syn på en del av berättelserna idag, inte att de var dåliga i sig, men sedda med en mer feministisk syn så blir ju berättelserna annorlunda.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, precis, gubbar "bestämt" länge att manliga författare mest läsvärda...

Znogge sa...

Visst är mycket manligt normgivande men när det gäller dagens författare kommer kvinnorna starkt. Det märks tydligt inom deckargenren.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, visst är det kul att kvinnor lyfts fram.

Klimakteriehäxan sa...

Inlägg om ämnet idagens SvD:https://www.svd.se/lat-2020-bli-aret-da-vi-inrattar-en-litteraturkanon

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, tack!