Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

16 juni 2018

kultur i Iran

kanske lika bra att jag inte gifte mig med min persiske älskare
Persiskan Marjane Satrapi lever med sin svenska make i Frankrike, hon har skrivit flera småroliga serieböcker, exempelvis Persepolis 1-4 som berättar om hennes liv och uppväxt i Iran efter den islamistiska revolutionen, flytt därifrån och anpassning till friare västerländskt livsstil. Broderier om kvinnors prat om deras liv och vardag, ur persisk synvinkel. Mycket är universellt, vi kan skratta tillsammans.
Inte bara brittiska författare i min bokhylla: Mitt Iran av Shirin Ebadi berättar om sin kamp för sitt land och hon fick freds Nobelpris 2009.
fotbolls-VM i Ryssland och Enligt-O vill spana persisk kultur

8 kommentarer:

znogge sa...

Intressant ämne! Många gånger är det mycket som förenar om man tillåter sig att skrapa på ytan. Här hemma finns just nu "Erotiskt skrivande för ensamma änkor" av Jaswal Balli kaur. Den ser jag fram emot.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, jag tror kvinnor i olika kulturer har mycket gemensamt, låter som en intressant bok.

Mösstanten sa...

Nog sant att kvinnor i olika kulturer har mycket gemensamt. Vilken bra idé att göra inlägg om olika kulturer och länder. Berikande. Och så får man som läsare ett korn att plocka upp här och där,

Hanneles bokparadis sa...

Masstarten, spännande idé, vi får se om jag läst något om de andra länderna.

Mrs Calloway sa...

Mitt Iran skulle jag kunna tänka mig att läsa.

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, en intressant bok.

Hanna sa...

Ja, Persepolis! Den var väldigt trevlig. Visste inte att hon skrivit/ritat mer.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, Broderier ser du där också.