Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

12 september 2019

Absoluta bevis av Peter James

"Genom de små kasemattfönstren hade man utsikt över det blå havet flera hundra meter längre ner. Havet som han under de kvävande heta grekiska sommardagarna ibland, syndfullt, längtade efter att dyka ner och simma i. Men bad i havet räknades som njutning, och alla njutningar var förbjudna i detta asketiska samhälle som var hans hem och som han inte hade en tanke på att lämna." (sid 164)
Absoluta bevis (2019) av Peter James börjar med att den kända respekterade reportern Ross Hunter får ett telefonsamtal av en äldre man han inte känner; doktor Harry F. Cook som säger att han har bevis för Guds exixtens. Tveksamt går Ross med på att träffa mannen, får koordinater och blir mer och mer involverad i jakten på bevis för Guds existens runt världen. Han hoppas på scoop, bli berömd och rik, rädda världen. Jakten blir mer och mer farlig, dödshot och förstörelse. Övervakningskameror, buggade telefoner, alltid vara jagad. Hans gravida fru vill att Ross ska dra sig ur, ta pengarna för sina fynd och glömma alltihopa. Men Ross kan inte sluta.

"Tänker i ta in mig till förhör? Låsa in och tortera mig?"
    Ivens log ansträngt. "Absolut inte. Det är inte min avsikt att hota er, inte alls. Ni är en kunnig och uppskattad journalist, ni vet naturligtvis att nu för tiden är religion ett känsligt ämne i vårt land, och i många andra länder likaså." (sid 336)

Gemensamt för de som tar kontakt med Ross Hunter är att han intervjuat eller skrivit artiklar om dem. Några uppskattade skriverierna, en del artiklar var avslöjande. Han träffar pastorer, munkar, rika affärsmän, kriminella, höga militärer, kriminaltekniker, ärkebiskopen, Vatikanens representant. Vem kan han lita på?

Författaren har gjort flera års research, talat och intervjuat representanter för olika religioner, träffat akademiker, vetenskapsmän. En riktig spännande bladvändare på 636 sidor, i stil med Dan Browns Da Vinci-koden, bara ha koll på alla inblandade. Ock krigande om den bästa religionen har inte slutat.
Modernista.
Den heliga Graal, i svtPlay se: HÄR.

12 kommentarer:

Robert W sa...

Oj, den låter spännande!

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, en bok jag tror du skulle gilla!

Znogge sa...

Jag har reserverat den på bibblan men får nog vänta några veckor till...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, en bra bok som säkert har lång kö....

Mösstanten sa...

Hoppas att den är bättre än Da Vinci-koden då för den var tråkig.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, sett bara filmen, denna riktigt intressant, maken vill läsa.

Mösstanten sa...

Att fara runt och leta efter bevis på guds existens verkar ganska tokigt. Hur ska man kunna hitta sådana bevis? Det handlar ju om tro Men samtidigt blir jag intresserad och undrar hur författaren kan få ihop en thriller om det.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, intressant fiktion, en del vetenskap, historia, människor har ju alltid bråkat och krigat om religion... och tjänat pengar och rikedomar.

Marie i Skrifvarstugan sa...

Tack för boktipset ! Kan nog tänka mig att den får komma hem till mig :-)
En blandning av mycket i boken låter det som.
Ha det gott !

Hanneles bokparadis sa...

Marie, mycket nytt/gammalt, en hel del att fundera över :)

wiolettan sa...

Låter som en intressant och spännande bok som jag gärna skulle vilja läsa. Det verkar hända en hel del och slutet är ju inte givet precis.

Hanneles bokparadis sa...

Wiolettan, en intressant och läsvärd bok.