Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

07 maj 2013

Vad hunden såg

Vad hunden såg och andra äventyr av Malcolm Gladwell innehåller olika funderingar och klokheter; om vår olikhet och mångfalld, besatthet, research och flit som kanske är viktigare än begåvning. Feedback, en direkt personlig respons kan göra skillnad, att se en annan, viktig iakttagelse av Gladwells. Något som inte bara fyraåringar utan även ekonomiska rådgivare och quarterbackar i NHL kan ha nytta av. Tankar om den oföränderliga ketchupen, hur man får en hund att lyda, kvinnors hälsa eller myten om talang. Hur tänker en vinnare? Nästan så att man får ett svar i boken. Många namn förekommer, ett sakregister hade varit på sin plats, lätt man går vilse. När jag förstår Gladwells tankegångar och håller med honom, känner jag mej begåvad, annars obildad. Ibland kunde Gladwells kunnat skriva kortare, så att poängen inte försvinner bland alla ord. Gladwells essäer väcker funderingar, boken räcker länge, många tankar om många olika områden, stort och smått, tål att läsas om.

7 kommentarer:

Ingrid sa...

Flit är avgjort viktigare än begåvning- det tror jag på. Bra titel. (Hur man får hunden att lyda skulle jag gärna titta lite närmare på... :-)

Mrs Calloway sa...

låter intressant, Hannele. jag tror att jag tipsar närmsta bibliotek

♥ Hannele sa...

Ingrid, det tror jag också, flit kommer man långt med. Kapitlet om hunden är riktigt klok och tänkvärd.

Mrs Calloway, mycket läsvärd bok.

Fru E sa...

Vilket fint stilleben du fick till också!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Fru E, tack :)

znogge sa...

Intressant litteratur för en som är matte till två terrier!

♥ Hannele sa...

Znogge, bra tips i allra högsta grad!