Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

27 oktober 2017

Åh Lunargatan av Viktoria Jäderling

"Här fanns husets viktigaste maskinpark, om man räknade bort faderns musikanläggning på husets övervåning med skivspelare, kasettdäck, förstärkare med radiomottagare, högtalare, skiv- och kasettsamling. Bara klassiskt, någon enstaka jazzskiva. Här nere fanns tvättmaskin, centrifug, torkskåo och mangel och symaskin och förutom det en anordning för att stärka linne, en diskho för grovrengöring, golvmopp, hinkar och trasor på ett torkställ bredvid, korgar för smutsvätt och korgar för ren tvätt och korgar för frakt av smutstvätt från övervåningen, och en hurts med sybehör och ett skåp för garner, stickbeskrivningar, symönster och bruksanvisningar för maskinerna." (sid 40)
Viktoria Jäderling debuterar med femton noveller som handlar om jakt och avrättningar, bränder, extrem sexighet, barnlösa mödrar... jag väljer novellen Åh Lunargatan som handlar om en mor med sin vuxna dotter, som knackar på dörren hos ett äldre par och ber att få titta på huset där modern bodde som barn, på Lunargatan. Det blir många gamla minnen som dyker upp. Jäderling skriver bra och intressant, hoppas hon fortsätter att skriva.

"Jo. Förstår du", säger kvinnan utan att tveka en sekund.
"När man är så gamla som vi då handlar det mest om att göra det enkelt. I något läge upphör allt att vara normalt, allt ska vara enkelt. Förresten", säger hon livligt, "har det inte alltid varit så?" (sid 49)

Noveller skrivna av en svensk författare,  
2 Av en kvinnlig författare - dyker med Ugglans NovellSudoku!

4 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

låter intressant! den boken vill jag läsa. har äntligen! läst första novellen i novellsudokut. bättre för sent än aldrig

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, denna är bra, jag har inte heller läst så många, får pinna på.

Ugglanoboken sa...

Den hade jag inte hört talas om. Tack för tips!

Hanneles bokparadis sa...

Helena, denna är riktigt bra!