Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

23 december 2020

vilka jultraditioner kan jag inte vara utan? kulturfråga

Maken har alltid gjort olika pepparkakshus som speglar årets händelse. Nu har barnen tagit över med sina barn, det är roligt. Våra barn har inte gillat min finska julmat, men nu ringde yngsta sonen efter recept, han vill bjuda sin svärmor på finsk julmat. Jag älskar traditioner, men det växlar med åren. Nu sätter hälsan stopp för mycket glögg och sött. Maken ska göra jansson idag. Kanske blir det västerbottniskt hos svärdotter på julafton. Vi umgås familjevis men det stora kalaset hos äldste sonen uteblir i år.  

Vilka jultraditioner kan du inte vara utan? undrar Enligt O i veckans Kulturfråga.

16 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Jag tjuvstartade med Jansson i förrgår, bara för att upptäcka att ugnen lagt av ... Fick grädda den hos grannen. Den blev ändå god, men jag tycker som nästan alltid att jag kunde ha haft i ÄNNU mer ansjovis ...

wiolettan sa...

Så härligt med dessa jultraditioner, det förhöjer stämningen och i många fall glädjen.
Jag vill gärna inte vara utan Julottan. Kan inte gå till kyrkan till juldagsmorgon, eftersom det är inställt, men jag kan lyssna på media.
Önskar Dig och de Dina en fil Julhelg.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, typiskt före jul... skönt att ha snälla grannar. Här var ansjovis slut i alla affärer, hade pytteliten burk hemma... blir lite mildare, svärdotterns önskan idag ❤️

Wiolettan, visst är det mysigt, vi får ju mycket nytt med barnens familjer. Vi får se hur det blir med Julefrid i Finland kl 10:55 på julafton i svt2

enligt O sa...

Vad är typiskt finskt på julbordet? Roligt med pepparkakshus med tema.

Znogge sa...

Traditioner förändras lite under resans gång vilket väl inte är helt fel alls. Kul att sonen nappar på den finska julmaten.

Ha en finfin lillejulafton!

Mrs Calloway sa...

det är intressant att se vad barnen fastnat för när de skapar egna traditioner. en kan bli överraskad. visst ändrar sig traditionerna. ska i varje fall träffa sonen på altanen i sommarhuset vid havet imorgon för en kopp kaffe

Jokke sa...

Julträd och julklappar är nödvändiga. Jag är inte materialist men jul är ett undantag.

Hanneles bokparadis sa...

i dag hade vi finskt vegetariskt åt yngste sonens familj och vårt 5:e barnbarn; morotslåda, kålrotslåda, speciell rödbetssallad med morötter.

Znogge, önskar er detsamma!

Mrs Calloway, vi hade 7-års kalas utomhus nyligen, gick bara, mysigt.

Jokke, det har blivit lite si och så med julgran hos oss de senaste åren, men jag vet att mellansonen har, vi ska dit på julafton.

KajsaLisa sa...

Man träffar släkten och äter gott, det räcker för mig :)

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, behövs inte mer :)

KajsaLisa sa...

Just det, Glömde önska God Jul.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, önskar detsamma! ❤️

Hanna / Rak i ryggen sa...

Roligt med tema-pepparkakshus! God jul!

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, god jul själv!

Ama de casa sa...

Verkar som om inte jag heller kan vara utan Janssons till jul - den står just nu i ugnen :-)

Ha en fin julafton - GOD JUL!

Hanneles bokparadis sa...

Ama, en av julens favoriter :)