Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

16 juni 2021

Ave Vergilius av Thomas Bernhard

 Där jag bodde kan
    din otuktiga röst höras
inte en enda dömande sentens
    fann mig i din skugga ...

Mitt förhållande till floderna
    står mellan dig och mig
jag har bara en tanke:
    att slösa bort det vansinniga landet,
de förtvivlade bäckarna med alla
     barn och barnbarn ...

Ave Vergilius (2021) av Thomas Bernhard är en långdikt han skrev i början av 60-talet i Oxford och Sicilien. Jag har läst Thomas Bernhards långa lite svarta självbiografiska böcker och gillat dem. Hans upprepande kritik av det österrikiska samhällets ovilja att göra upp med sitt förflutna har ständigt lockat nya läsare.
Malte Persson skriver i efterordet att Ave Vergilius kan läsas som ett avsked till poesin. Bernhard är redan kanoniserad författare när han publicerar dikten. Hans förebilder har varit T. S. Eliot och Ezra Pound.
                                                          Recension: HÄR.

8 kommentarer:

Mösstanten sa...

Inte visste jag att Thomas Bernhard har skrivit poesi också. Tack för ännu en påminnelse om honom. Det verkar som om enda sättet för mig att läsa mer av honom än en enda bok som jag läste för länge sedan är att starta ett Thomas Bernhardprojekt. Ska fundera på den saken.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, jag hade ett Bernhard-projekt en sommar, fortsätter kanske denna sommar, hans Fyra kortromaner har getts ut nu.

Znogge sa...

Jag hade inte heller en aning om att han skrivit poesi men jag är inte så uppdaterad när det gäller honom.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, Bernhard debuterade med en diktsamling 1957 och denna kom ett par år senare, men publicerades tjugo år senare, då han redan var etablerad författare.

Ama de casa sa...

Inget för mig, men det kom ju säkert inte som en överraskning :-)

Hanneles bokparadis sa...

Ama, kanske skulle jag bli en aning förvånad om du sprang till biblioteket och lånade något av Thomas Bernhard...

Klimakteriehäxan sa...

Nääääe. Tacka vet jag Fröding.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, vet inte vad de två har gemensamt…