Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

11 november 2021

en bra biografi - helgfråga

läser gärna litterära biografier, Charleston : hem och trädgård i Bloomsburygruppens anda av Quentin Bell, Virginia Nicholson innehåller allt; livet, hemmet, konsten, trädgården. Konstnären Vanessa Bell flyttade till Charleston 1916. I femtio år levde, älskade och arbetade Vanessa och hennes livskamrat, målaren Duncan Grant i Charleston Farmhouse, denna isolerade bondgård i södra Sussex. Tillsammans gjorde de hela Charleston, såväl bostaden som trädgården, till ett extraordinärt konstverk och skapade en lantlig utpost för Bloomsburygruppen. Vanessas son Quentin Bell berättar här tillsammans med sin dotter Virginia Nicholson historien om detta unika hem, där så många kulturpersonligheter kom att vistas: Vanessas syster författaren Virginia Woolf, ekonomen och filosofen Maynard Keynes, författaren Lytton Strachey och konstkritikern Roger Fry alla ingick i den legendariska Bloomsburygruppen.

Har du tips på en bra biografi? undrar: Mia i Helgfrågan.

11 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

det låter som en mycket intressant bok ska kolla "mitt" bibliotek. nejdå, det hade de inte- då blir det fjärrlån

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, en väldigt trevlig bok att läsa, innehåller så mycket, vackert illustrerat, ett unikt hem med unika människor.

Klimakteriehäxan sa...

Nu kom jag att tänka på en annan britt vars memoarer står här: Stephen Fry. Fast ingen trädgårdsanknytning ...

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, Stephen Fry är så bra, han finns i min bokhylla ❤️

femfemman sa...

Gillar biografier. Borde och vill läsa fler. Så tack för tips!

Hanna / Rak i ryggen sa...

Man hade gärna varit med och serverat te på Bloomsburygruppens sammankomster. Eller champagne :)

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, finns något intressant för alla smaker.

Hanna, eller hur, vilka intressanta samtal man skulle få delta i!

Åsa sa...

Känner varken till personen eller boken... eller Bloomsburygruppen, blev tvungen att kolla upp, vet inte om jag blev så värst mycket klokare över vad det var. :D

Lena sa...

Låter verkligen intressant.

Mia Eggimann sa...

Intressant och England förstås

Hanneles bokparadis sa...

Mia, bra sätt att vistas i England i läsfåtöljen 🇬🇧