Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

09 maj 2019

kaoskomponera och andra nya ord

Vi slänger mycket mat hemma: varje person slänger i genomsnitt 45 kilo ätlig mat och dryck i soptunna och vask, enligt Naturvårdsverket.

Det drabbar hushållskassan. Enligt Jordbruksverket och Livsmedelsverket kostar matsvinnet ett genomsnittligt hushåll om fyra personer cirka 6 000 kronor årligen. Det innebär att en familj med två vuxna och två barn kan spara en hel månadskostnad för mat om året på att äta upp maten i stället för att slänga den i soporna.

 Ordbok mot matsvinn:

Svinnventera: Att djupdyka i skåpen på jakt efter maten du kanske glömt.

Kylchilla: Att sänka temperaturen i kylen och sedan chilla – maten håller ju längre!

Bäst-före-snooza: Att förlänga användandet av maten genom att titta, lukta och smaka.

Klimatro: Känslan som infinner sig när du inte har slängt mat på en hel vecka.

Restsamtal: Att ringa hem och kolla vad som finns i kylen innan du handlar mer.

Restotto: Festrätt på resterna av riset.

Dekantera: Att skära bort möglet från osten, ofarligt att äta resten.

Kaoskomponera: Att fantisera ihop nya rätter av sådant som annars skulle ha slängts.

Klimatklipp: Att fynda en vara som närmar sig bäst-före-datum.

Svinntage: När gårdagens middag är ännu godare dagen efter.
Källa: Livsmedelsverket
Släng inte maten! : ta tillvara allt du handlar av Birgitta Rasmusson är slutsåld, finns på biblioteket. Ta vara på den mat vi betalar för och släpar hem. Varje person slänger 2 kg mat varje vecka, samtidigt gnäller vi att maten är dyrt - ologiskt. Enkla sätt att slippa matsvinn av Kate Turner.

8 kommentarer:

Znogge sa...

På det är vi bra så här slängs minimalt. Bäst före datum tar jag alltid med en nypa salt. Det bästa är att lukta och att smaka. Ägg till exempel håller väldigt mycket längre.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, ägg i Sverige förvaras i kylskåpet, datumet är anpassat till rumstemperatur, håller längre än en månad.

Mösstanten sa...

Det där var roliga ord! Och kan de hjälpa så att folk tänker mer på att äta upp det man har så är ju det jättebra. Det är så klart lättare när man bara är två i hushållet, men om man gör det kan man fixa så god mat. Rester är ofta supergott.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, vi slängde inte något när barnen bodde hemma heller... sönerna var lyckliga efter träning om de hittade rester i kylen :)

Veiken sa...

Dey är som att lära sig ett helt nytt språk. Vi slänger ytterst lite mat. Alla rester sparas och dyker upp igen efter att dom vilat sig i frysen!

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, vi äter upp resterna innan de hamnar i frysen :)

Ama de casa sa...

Vi slänger inte alls mycket mat. Men jag är väldigt datumfixerad... Brukar langa in sånt som börjar närma sig utgångsdatum i frysen ifall vi inte tror att vi kommer att hinna äta upp det i tid.

Nå restsamtal ringer jag aldrig. För oftast är vi ute och promenerar tillsammans och då är det liksom inte nån som svarar hemma. Fast vi har tämligen bra koll på vad som finns i kylen ändå :-)

Hanneles bokparadis sa...

Ama, har man inte mat framme i värmen så behöver man inte vara så nervös... inte i kalla Sverige i alla fall :)