Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

03 oktober 2021

Osynligt bläck av Patrick Modiano - smakbit

"Jag försöker att så exakt som möjligt, svart på vitt, återge orden vi växlade den dagen. Men många av dem undflyr mig. Alla dessa förlorade ord, vissa som man själv har yttrat, andra man har hört men inte kommer ihåg, åter andra som har riktats till en men som man inte fäst avseende vid... Och ibland när man vaknar på morgonen eller mitt i natten dyker en mening upp i minnet, men man vet inte vem som viskade den i det förgångna." (sid 24)
Osynligt bläck (2021) av Patrick Modiano berättar om författarjaget Jean Eyben knappt tjugo år när han åtar sig uppdraget han fått av sin chef på detektivbyrån att lösa ett fall med en kvinna som är spårlöst försvunnen. Via sammanträffanden meden rad mer eller mindre tvivelaktiga personer i Paris leder spåren slutligen till Rom och dess nattliv. En stillsam modianoisk vandring bland gator i Paris, inte mycket som händer egentligen men man vill bara fortsätta att läsa.

"Efter hand som jag försöker väcka liv i min spaning grips jag av en mycket egendomlig känsla. Det är som om allt redan stod skrivet med osynligt bläck. Hur lyder definitionen i ordboken? "Bläck som är färglöst vid användningen men mörknar under inverkan av vissa ämnen." Kanske kommer det som står där med osynligt bläck att sakta framträda på sidorna allt eftersom jag skriver, och frågorna jag så länge har ställt mig" (sid 82)     Flera smakbitar: HÄR.

17 kommentarer:

Monika sa...

Honom känner jag till, men jag har inte läst något av honom.

FrökenChristina sa...

Jag har faktiskt läst Modiano på franska men inte den här.

Hanneles bokparadis sa...

Monika, läsvärt, speciellt om man är bekant med Paris.

Fröken Christina, gillat det jag läst av Modiano.

Klimakteriehäxan sa...

Borde kanske läsa nåt mer av honom.

Scylla sa...

Har läst tre titlar av Modiano. Ska försöka få fatt på denna. Det är något med Modiano. Det händer inte så mycket - som du säger - men man vill bara fortsätta läsa.

Bokdamen sa...

Läst flera böcker av Modiano, gillar det lågmälda, spänningen som finns i böckerna, den här ska läsas också. Tack för smakbiten!

Lottens Bokblogg sa...

Har läst en bok av honom, inte riktigt min stil. Men jag kan förstå att han är omtyckt.

Paula Merio sa...

Har inte läst Modiano. Har lite svårt för "stillsamma" böcker, jag är så otålig av mig. Men, om boken är skriven på rätt sätt skulle även jag kunna njuta. Tack för smakbit

Mrs Calloway sa...

har läst ett flertal av Modianos böcker, men den här har gått under radarn. tack för smakebiten!

Cinnamon sa...

Har läst minst en bok av författaren men kommer inte ihåg vilken. Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, ganska ny översättning.

Cinnnamon, inte lätt att ha koll på alla titlar.

astridterese sa...

Jeg trodde jeg hadde lest Patrick Modiano. Men når jeg nå ser etter ser jeg at jeg bare har satt opp hans Gater i mørke på TBR-listen. Jeg har aldri kommet så langt at jeg faktisk har lest den!
Osynligt bläck har ikke kommet ut på norsk, men kanskje den kommer etterhvert ...
Ha en riktig fin ny uke!

Hanneles bokparadis sa...

AstridTerese, Modiano skriver inte så tjocka böcker och är trevliga att läsa, han lyckas fånga med små medel.

Susie på Stjärnarve... sa...

Har läst en bok av författaren , men blev inte så förtjust.....
KRAM/Susie

Hanneles bokparadis sa...

Susie, i Modianos böcker händer inte så mycket men jag gillar honom

Åsa sa...

Inte läst något av författaren. Tack för smakbiten.

Hanneles bokparadis sa...

Åsa, jag har tyckt om hans böcker.